23 april 2024

Ouders Prinsenbeek: voorwaardelijke boete digitaal thuisonderwijs

DEN BOSCH | NIEUWS | Ouders uit Prinsenbeek zijn door het Gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een voorwaardelijke boete voor het geven van thuisonderwijs aan hun kinderen van 7 en 9 jaar.

De ouders meldden hun kinderen aan bij de Amerikaanse Clonclare School in Michigan. Zij deden dit uit geloofsovertuiging, het mystiek christendom. Omdat er geen scholen in de buurt van Prinsenbeek zijn die aansluiten bij deze geloofsovertuiging vonden de ouders dat de kinderen ontheven waren van de Leerplichtwet.

In 2010 werden de ouders door de rechtbank in Breda nog vrijgesproken. Justitie had een boete van 375 euro geëist, omdat de leerplicht ontdoken werd. De rechtbank was echter van mening dat het vrijheid van geloofsovertuiging was. Justitie ging in hoger beroep.

Het Hof oordeelde dat onderwijs via de computer, begeleid door een oma met lerarenbevoegdheid, niet voldoende is voor regelmatig schoolbezoek. Er zouden genoeg alternatieven zijn voor onderwijs die wel bij de geloofsovertuiging passen, zoals avond- of weekendonderwijs.

> De volledige uistpraak is te vinden op rechtspraak.nl | LJN: BW4064, Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch  

Deel dit artikel