24 juni 2024

60!

Beroep: onderwijs | Aflevering 2.31

COLUMN | Er is een tekort aan techneuten in Nederland, schijnt. Je leest erover in de krant, je hoort erover op tv. Het is een landelijk probleem dus iedereen bemoeit zich ermee. Grote woorden, grote oplossingen. Nood aan de man! Ja, het zal wel.

Donderdag 26 april gingen we op bedrijfsexcursie met onze tweedejaars studenten mechatronica en werktuigbouwkunde: zo’n 60 mbo-techneuten van een jaar of achttien. Met een tiental docenten erbij was dat een dubbeldeksbus vol. We gingen natuurlijk naar een technisch bedrijf: Van der Lande Industries in Veghel. Daar (in Veghel) werken ruim 750 mensen. En: ‘Het aantal vacatures op dit moment is ongeveer 60’, verkondigt de gastvrouw die ons ontvangt in haar welkomswoord.

60! Laat dat even tot u doordringen, beste lezer. Hier wordt een landelijk, bijna abstract probleem dat al vele jaren woekert, ineens heel plaatselijk en dringend en concreet. 60 vacatures. (‘Komt goed uit’, bromt de werktuigbouwer die naast mij zit. ‘We zijn toch met z’n zestigen?’)

60! Denk hier nog eens aan, dames en heren decanen, als u weer een  opleidingsadvies moet geven aan een vmbo’er die het nog niet weet.

60 vacatures! Denkt u daar nog eens aan, beste lezer, als u terugkomt van vakantie en op Schiphol op uw bagage staat te wachten. Waarom op dat moment? Omdat u dan gedachteloos naar de rubberen flappen van de bagageband staat te kijken – en die is in Veghel gemaakt, bij Van der Lande. Wereldwijd marktleider in dit segment, zeggen ze – en wie ben ik om dat in twijfel te trekken? Niet marktleider op het gebied van rubberen flappen, overigens, maar marktleider in het geheel van bagage-afhandelingssystemen. Dat is toch prachtig, dat een Nederlands bedrijf dat kan zeggen?

Van der Lande is een groot bedrijf, groot qua oppervlakte bedoel ik. Overal in de uitgestrekte hallen staat fietsen geparkeerd (met natuurlijk nadrukkelijk erop geschilderd dat deze fiets van de afdeling ic is) want het is allemaal wel te belopen maar dan ben je lang onderweg.

Het Informatiecentrum, ook al zo gigantisch groot, spreekt het meest tot de verbeelding van onze studenten. Je zou het een showroom kunnen noemen: in grote, gelikte opstellingen staat daar te kijk wat het bedrijf allemaal kan leveren, aan systemen. De afdeling R&D test hier die systemen uit.
Onze gids: ‘Kijk, wij kunnen natuurlijk tegen klanten wel beweren dat we zoveel stuks bagage per uur kunnen transporteren en sorteren, maar als het om zulke grote bestellingen gaat, dan wil de klant ook zien dat het werkt.’

U kunt dat zelf ook zien en ervaren, overigens. Ja, op Schiphol natuurlijk, maar ook in Barcelona, Chicago, Parijs en Londen. En in Nieuw-Zeeland. En in Australië. Wereldwijd marktleider: het is geen loze kreet. En 60 vacatures, dat is ook geen loze kreet want onze jongens krijgen na afloop van de rondleiding een formulier uitgereikt met het verzoek dat in te vullen. Wie zijn ze, welke opleiding volgen ze, gaan ze ermee akkoord dat Van der Lande hen via e-mail op de hoogte houdt van vacatures en stageplaatsen. ‘Want’, zei de gastvrouw al: ‘Dit soort bezoeken van technische scholieren zijn ook in het belang van ons als bedrijf, wij willen graag contact met jullie houden.’
En onze jongens zijn er ook niet vies van, zie ik aan de stapel ingevulde formulieren.

Ps Meer info over Van der Lande op hun website Daar heb ik ook de foto vandaan: tijdelijke opslag van spullen waar geen mens aan te pas komt.

6 mei 2012 

Deel dit artikel