14 juni 2024

Bijna tien procent meer aanmeldingen bij Avans, techniekopleidingen doen het goed

BREDA | NIEUWS | Avans Hogeschool heeft tot nu toe bijna tien procent meer nieuwe studenten ingeschreven dan vorig jaar. Dat resultaat is opvallend want landelijk gezien is er sprake van een groei van ongeveer drie procent.

Dat meldt de hogeschool in een persbericht. De stijging is vooral waar te nemen bij opleidingen in Den Bosch en Breda. De vestiging in Tilburg kent een bescheiden groei van het aantal nieuwe studenten. De verwachting is dat in september ruim 9.000 studenten starten met een nieuwe hbo-opleiding.

In Den Bosch kennen de technische opleidingen van de Academie voor Industrie & Informatica een stevige vlucht, terwijl in Breda vooral ook de laboratoriumopleidingen flink groeien. Chemie, Chemische Technologie, Milieukunde, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: er komen allemaal tientallen procenten bij. De academie krijgt daardoor 60 meer eerstejaarsstudenten te verwerken, aldus Avans.
De Tilburgse locatie is stabiel, alleen de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde springt eruit met meer dan een kwart meer aanwas.

Techniek in trek
Grote stijger bij de opleidingen is Communication & Multimedia Design. In Breda stijgt deze studie met 35 procent meer aanmeldingen. De Bossche opleiding doet dat zelfs met 45 procent. Vorig jaar gold er nog een numerus fixus, maar die werd de afgelopen jaren niet gehaald. Daarom is besloten deze drempel voor studenten weg te halen. Ook de Bossche opleidingen Informatica, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde zitten dik in de plus: de Academie voor Industrie & Informatica groeit van 500 naar 630 verwachte nieuwe eerstejaars per 1 september.

In Breda stijgen vrijwel alle economische opleidingen gemiddeld met 15 procent. Deze opleidingen maakten vorig jaar in Breda en Den Bosch al een grote klapper. In Den Bosch groeien ze nu bescheiden verder. De internationale opleiding in Breda groeit hard, International Business and Management Studies groeit met ruim 60 studenten naar rond de 400 eerstejaarsstudenten.

Terugloop Pabo
Waar Verpleegkunde één van de meest forse stijgers is met ruim 20 procent (80 studenten meer per september), daalt juist de instroom bij de Pabo – een landelijke trend aangezien de situatie op de arbeidsmarkt in dit vakgebied onzeker is. De Pabo zakt naar verwachting van 223 naar 180 nieuwe aanmelders. Ook de kunstopleidingen zakken volgens landelijke trend.

[Bron: persbericht]

► Lees ook: Pabo’s Fontys en Avans trekken minder studenten, De Kempel stabiel

Deel dit artikel