20 april 2024

Rector Oudejans: Hou als school Twitter in de gaten

TILBURG | NIEUWS | Hou als schoolleider in de gaten wat er op Twitter en Facebook over je school gemeld wordt. Dan kun je ongewenste en foute informatie bijsturen en problemen voorkomen. Dat advies geeft Tomas Oudejans, rector van het Theresialyceum, aan zijn collega’s.  

Hij vertelt in een interview in VO-magazine over zijn ervaringen met de sociale media. De rector is buitengewoon geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied en hij is zelf ook een actieve twitteraar. Iedere avond kijkt hij welke twitterberichten er over zijn school zijn verschenen. ‘Dat hoort er anno 2013 absoluut bij’, zegt hij in het interview. De Tilburgse rector heeft het idee dat veel schoolleiders in het onderwijs de impact van de sociale media onderschatten en er daarom onvoldoende aandacht aan besteden. Dat geldt overigens ook voor de ouders, die vaak geen idee hebben wel berichten hun kinderen via Twitter en Facebook de wereld insturen.

Leerlingenstatuut
Oudejans, die eerder verbonden was aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg, legt in het interview met VO-magazine uit dat de school ook juridisch maatregelen heeft genomen om het gebruik van sociale media zoveel als mogelijk in goede banen te leiden. Aan het leerlingenstatuut is enkele jaren geleden toegevoegd dat er geen uitingen door leerlingen worden toegestaan die de school kunnen schaden. “Ik raad scholen aan dit op te nemen, dan sta je sterker. \los daarvan denk ik dat het goed is om in je medialessen aandacht te besteden aan wat je wel en niet in het openbaar op Twitter meldt.”

In het interview vertelt Oudejans over een leerlinge van zijn school die eerder in een zogenaamde verkrachting opdook in een filmpje op YouTube. De video werd kort daarna door PowNews uitgezonden en dat veroorzaakte veel ophef. De jongens in het filmpje werden niet door Justitie vervolgd, maar de jongen de video op internet zette werd veroordeeld voor het verspreiden van kinderporno.

> Lees hier het hele interview

Deel dit artikel