23 mei 2024

Opnieuw twee genomineerden uit Brabant voor titel Leraar van het Jaar

UTRECHT | NIEUWS | Opnieuw zijn twee docenten uit Brabant genomineerd voor de titel Leraar van het Jaar. Het zijn docent Jan Verweij van het st. Odulphuslyceum in Tilburg en Ellen Emonds van OBS De Bonckert in Boxmeer.

De afgelopen vier jaar waren er onder de in totaal negen genomineerden telkens leraren uit Brabant en soms ook winnaars. In 2008 won Jean-Pierre De Bont (Mill Hill-College Goirle), in 2009 won Hans Dekker (De Rooi Pannen in Tilburg), in 2010 werd Debby Radstake (BS Renevoirt in Berkel-Enschot) genomineerd, in 2011 won Ilse Gabriel (Mondriaancollege in Oss) en werd Carla Pijnenburg van het Koning Willem I College genomineerd. En nu dus Jan Verweij en Ellen Emonds.

Dit jaar waren er ruim duizend aanmeldingen waaruit een jury na twee selectieronden negen personen nomineerde als inspirerende en vakkundige leraren. Tijdens de jaarlijkse verkiezing op zaterdag 6 oktober wordt de Leraar van het Jaar 2012 voor het basisonderwijs, voor het voortgezet onderwijs en voor het middelbaar beroepsonderwijs bekend gemaakt. Deze drie winnaars zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland.

De jury over Jan Verweij:  
“Deze leraar is vakinhoudelijk sterk, in meerdere vakken geschoold en is blijven leren. Hij is bevoegd voor Nederlands, geschiedenis en filosofie. Hij geeft aan dat blijven leren belangrijk is om een goede leraar te zijn. Jan heeft een duidelijke onderwijsvisie: ‘Leerlingen plezier geven in het denken, daarna kunnen ze een vak gaan leren.”
“Hij heeft gevoel voor de belevingswereld van kinderen. Leerlingen komen graag bij hem en zitten er ook op vrijwillige basis om nog wat extra’s te leren. Ook voor collega’s is hij bijzonder inspirerend met zijn originele ideeën. Zo laat hij zijn eindexamen leerlingen elkaar de eindtermen filosofie uitleggen en zorgt hij voor extra stimulans door de leerlingen voor elkaar een cadeautje te laten verzinnen om op een goede manier het eindexamen in te gaan.”

De jury over Ellen Emonds:
“Pedagogisch en didactische is Ellen zeer sterk. Ze heeft via de lerarenbeurs het traject Pedagogische Tact bij NIVOZ gevolgd en werd meteen gevraagd als docent bij het NIVOZ.
Ze is nu al actief als ambassadeur voor het vak leraar via de media, zoals een interview geven voor radio, het bijhouden van een weblog, redactionele werkzaamheden en een kolom schrijven over het kind in de onderwijsglossy Egoscoop.”
“Kenmerkend voor haar is de uitspraak van Toshiro Kanamori: ‘Laat mensen toe in je hart, er is altijd plaats voor één meer’. In het pleidooi van de directeur van haar school staat het volgende: ‘Op dinsdag 4 september a.s. beleeft Ellen haar finest hour. Dan bezoekt Toshiro Kanamori, de beroemde Japanse leerkracht uit de documentaire ‘Children full of life’, haar klas. Kanamori inspireert Ellen. … Ellen zag hem aan het werk in zijn klas. En in september ziet hij haar in haar biotoop. En daar trekken beiden profijt van!….”.

Alle genomineerden
Voor het voortgezet onderwijs: Yvonne Gallagher (Da Vinci College in Leiden), Jan Verweij (St. Odulphus Lyceum in Tilburg), Stevan Kuhnen (Altra College Haarlemmermeer in Hoofddorp)
Voor het basisonderwijs: Ellen Emonds  (OBS de Bonckert in Boxmeer), Rianne Haeke (CBS Horizon in Lelystad), Joke Beukema (Venhuisschool, Zuidwolde)
Voor het middelbaar beroepsonderwijs: Piet Kraaijeveld (Graafschap College in Groenlo), Thea Nieuwenhuizen (Drenthe College, locatie Werkhorst in Meppel), Marja de Vries (Albeda College in Rotterdam).

> Lees ook Ellen Emonds plaatst vraagtekens bij onderzoek inspectie naar kwaliteit leerkrachten

> Ga hier naar de site van de Dag van de Leraar

Deel dit artikel