15 juli 2024

‘Nederlandse leerlingen hebben respect voor de leraar’

BLOG | Er is geen respect meer voor de leraar! tetterde presentator (en politicus) Joost Eerdmans onlangs in zijn programma De Avondspits op Radio1. Hij kreeg veel bijval van luisteraars die en passant hun ongenoegen spuiden over de verloedering van het onderwijs.

In een recent onderzoek van het magazine J/M kwam naar voren dat ouders meer orde en tucht op school willen en meer gezag voor de leraar. Verfrissend is dan een geluid van over de grenzen. In dit geval een docente uit het Engelse Manchester die in het kader van een EU-uitwisseling een jaar meeloopt op een middelbare school in Tilburg. Engeland wordt, als het om orde en gezag gaat, hier nogal eens als voorbeeld gesteld. Veel schoolkinderen dragen er een uniform en dat associeren wij kennelijk met discipline.

Maar dat is slechts de buitenkant. Wat de Engelse docente vooral opvalt is dat Nederlandse leerlingen graag naar school gaan en leergierig en nieuwsgierig zijn. En respect hebben voor de leraar. Ja, ook voor haar, al is ze klein van stuk en kent de zeden en gebruiken van ons onderwijs nog niet. Heel anders dan op haar school in Manchester. Kortom, een positief beeld van de Nederlandse jeugd. Zo hoor je het ook eens van een ander.

Deel dit artikel