23 mei 2024

In Vlaamse onderwijs hoppen jonge leerkrachten ook van baan naar baan

BRUSSEL | NIEUWS | Ook in het Vlaamse onderwijs komen beginnende leerkrachten maar moeilijk aan een vaste baan. Ze hoppen van contract naar contract om gaten te vullen in de schoolteams.

Dat is niet goed voor de motivatie van deze ‘interimarissen’, zoals ze dat bij onze zuiderburen noemen. Bijna een kwart van de jonge leerkrachten keert binnen vijf jaar het onderwijs gedesillusioneerd de rug toe. Het vakblad Klasse meldt dat op basis van een arbeidsmarktrapport van het Vlaamse ministerie van Vorming en Onderwijs.

De problemen lijken erg op die in Nederland. In het secundair (voortgezet) onderwijs zijn er bekende tekortvakken als techniek en wiskunde.  Ook zijn er in Vlaanderen – net als in ons land – grote regionale verschillen als het gaat om vraag en aanbod van personeel. Zo is er in Antwerpen grote vraag naar leerkrachten in het basisonderwijs, maar op het platteland van de provincie Limburg zijn de vacatures op één hand te tellen.

> Lees hier het artikel in het vakblad Klasse

Deel dit artikel