18 april 2024

Nieuwe Vakcolleges in Den Bosch en Eindhoven

EINDHOVEN | NIEUWS | Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn er in Brabant drie nieuwe Vakcolleges bijgekomen. In Den Bosch een Vakcollege Zorg en in Eindhoven een Vakcollege Techniek en een Vakcollege Zorg.

Daarmee komt het aantal Vakcolleges in Brabant op acht. In Roosendaal heeft het Da Vincicollege maar liefst drie Vakcolleges: Techniek, Zorg en Economie/Dienstverlening. In Wijk en Aalburg heeft het Willem van Oranje College een Vakcollege Techniek. In Eindhoven komen bij De Burgh twee colleges, in Den Bosch bij het Duhamel. Deze laatste school had al een Vakcollege Techniek. Landelijk zijn er nu 47 Vakcolleges Techniek en 32 Vakcolleges Zorg, samen goed voor bijna 10.000 leerlingen.

Het concept van het Vakcollege is vier jaar geleden gestart. Het gaat om een bijzondere vorm van vmbo (basis-en kader) waarbij vanaf de eerste dag de nadruk sterk ligt op het leren van praktijkvaardigheden. Er is bovendien een nauwe wisselwerking met het bedrijfsleven. Het Vakcollege is een doorlopende leerlijn met twee jaar mbo en daartoe wordt samengewerkt met een ROC. In feite gaat het om een beroepsopleiding van zes jaar, maar een leerling behaalt zowel een vmbo- als een mbo-diploma.

Met het initiatief wordt voorzien in een behoefte bij leerlingen om een beroepsopleiding te kunnen volgen die gericht is op het ontwikkelen van vakmanschap (m/v). De hoop is dat met dit aanbod meer jongeren zullen kiezen voor een opleiding in techniek of zorg. Dat is nodig omdat volgens berekeningen er de komende jaren tienduizenden vacatures zijn te vervullen.

Uiteindelijk is het doel om landelijk een dekking te krijgen van dit type opleiding: honderd Vakcolleges Zorg en honderd Vakcolleges Techniek. In 2018 zouden ruim 40.000 een vakopleiding aan een van deze colleges moeten volgen.

In Helmond is er ook een Vakcollege (onderdeel van OMO), maar die is niet aangesloten bij de landelijke vakcolleges. Wel biedt de school een vergelijkbare Vakroute. En in Tilburg heeft men een Vakschool voor techniek en zorg/welzijn, onderdeel van de Onderwijsgroep Tilburg.

[Bron: o.a. persbericht]

Lees ook Vijf Vakcolleges en een Vakroute in Brabant

    

Deel dit artikel