15 juli 2024

Toestroom Eritrese leerlingen op asielzoekersschool

OISTERWIJK | NIEUWS | De toestroom van asielzoekers uit Eritrea die vorige maand werd gemeld door staatssecretaris Teeven, is ook merkbaar op de school van het asielzoekerscentrum (azc) in Oisterwijk. Tientallen jongens uit Eritrea meldden zich recent bij de schoolpoort waardoor het aantal vo-leerlingen in korte tijd steeg van 35 naar 150.

Dat meldt het Brabants Dagblad vandaag. De school van het azc is een dependance van 2College Oisterwijk (OMO) en van basisschool Darwin (Opmaat). Locatiemanager van de vo-afdeling Hans Duseé zegt in de krant dat de school de handen meer dan vol heeft aan de intake van de deels analfabete leerlingen uit Eritrea. En ook organisatorisch moeten er ingrijpende maatregelen genomen worden om iedereen van onderwijs te kunnen voorzien.

Kinderen van asielzoekers vallen, in overeenstemming met internationale verdragen, onder de Nederlandse leerplichtwetgeving en moeten dus naar school. Ook al verblijven ze misschien maar gedurende korte tijd op het azc. Bij de po-afdeling is ook sprake van een groei, maar die is minder fors, aldus het Brabants Dagblad op gezag van manager Nico Hilgers. Het aantal po-leerlingen bedroeg begin dit jaar 27 en nu zijn het er 57.

 

Deel dit artikel