5 maart 2024

Avans herovert koppositie als beste grote hogeschool, ook NHTV in top

TILBURG | NIEUWS | UPDATE | Avans is erin geslaagd de koppositie te heroveren als beste grote hogeschool van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van weekblad Elsevier. De NHTV in Breda behaalt ook een toppositie.

Vorig jaar belandde Avans, dat volgende week het 200-jarig bestaan viert, nog op de tweede plek. De afgelopen jaren stond de hogeschool met vestigingen in Breda. Tilburg en Den Bosch als brede hogeschool vaker op nummer één in de ranglijst van Elsevier.

Elsevier maakt overigens in de ranglijst geen onderscheid tussen smalle hogescholen (zoals NHTV) en brede hogescholen. Op nummer 1 staat de Christelijke Hogeschool Ede, gevolgd door NHTV Internationaal Hoger Onderwijs en op nummer 3 de Gereformeerde Hogeschool. Avans volgt dan op nummer 4.

De volgende Brabantse hogeschool op de ranglijst is HAS Den Bosch op nummer 11. Fontys Hogescholen staat op plek 15. De ranglijst van de hogeschool is gebaseerd op de oordelen van studenten. Bij Avans scoren maar liefst 28 van de 39 onderzochte opleidingen een bovengemiddelde tevredenheid. Bij Fontys gaat het om 25 van 79 onderzochte opleidingen.

Pabo’s
Hogeschool De Kempel (pabo) in Helmond zit, anders dan in het verleden, niet meer in de kopgroep. In de eigen sector staat de hogeschool op plek 5, overigens met een score ruim boven het gemiddelde. De pabo’s van Fontys staan op plek 12 en de pabo van Avans op plek 17. Bij de lerarenopleidingen noteert Fontys een tweede plaats.

De Juridische Hogeschool van Avans en Fontys gezamenlijk staat ook dit jaar in de categorie HBO-Rechten onbetwist aan de top. Dat is al jaar in jaar uit het geval en de hogeschool maakt dan ook reclame met de slogan ‘Met recht de beste’. Hier is de concurrentie groot, er zijn er elf in Nederland.

Avans steekt over de hele linie flink boven de andere brede hogescholen uit: ruim 70 procent van de opleidingen wordt bovengemiddeld gewaardeerd. “Een unieke prestatie, dat we nu al zoveel jaren op rij tot de top behoren”, laat Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur in een persverklaring weten. “Het is een waardering en bevestiging voor alle mensen in de organisatie die elke dag hun beste beentje voor zetten, betrokken zijn en inspireren.”

Universiteiten
De oordelen van de universiteiten zijn zowel gebaseerd op de mening van de studenten als van de docenten en hoogleraren. De dertien universiteiten zijn verdeeld over drie categorieën: breed, specialistisch en technisch. De Tilburgse universiteit staat in de categorie specialistisch. De studentenscore levert Tilburg een vierde plek op. De professionals slaan Tilburg veel hoger aan en zetten de instelling met een ruime score op nummer 1.
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/2) staat in beide categorieën op nummer 1 op behoorlijk wat afstand gevolgd door Twente en Delft.
[Bron: persbericht]
    

Deel dit artikel