18 juli 2024

Het dna van het jubilerende Avans is ‘voorwaarts gaan’

BREDA | NIEUWS | Met de uitreiking van een ere-lectoraat aan kunstkenner Rudi Fuchs (70) is in Breda de feestweek geopend in het kader van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Avans Hogeschool.

De wortels van Avans liggen in Den Bosch, waar op 1 oktober 1812 de Académie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture haar deuren opende. Uit deze opleiding kwam de Bossche kunstacademie voort die later zou opgaan in de Hogeschool ’s-Hertogenbosch, die vervolgens fuseerde met Hogeschool Brabant tot Avans Hogeschool. Twee eeuwen geleden ook is het dna van de huidige hogeschool gevormd, legde collegevoorzitter Paul Rüpp uit.

Want het motto van de Bossche tekenschool was om voorwaarts te gaan. De onstuitbare drang om te leren. En dat is vandaag de dag nog steeds de drijfveer van Avans; jonge mensen in staat stellen zich te ontwikkelen. Het zit besloten in de naam Avans, die ontleend is aan avanceren: vooruit gaan, vooruitgang boeken. Dat geldt in ieder geval voor Avans zelf, dat – volgens Elsevier – veruit de beste brede hogeschool is van Nederland met ruim 25.000 studenten in Breda, Tilburg en Den Bosch.

Petites histoires
Omdat de Académie Impériale – nu kunstacademie AKV St. Joost – destijds het fundament legde voor de hogeschool, viel de keus op kunstpaus Rudi Fuchs om het eerste ere-lectoraat te ontvangen. En Fuchs nam dat serieus want voorafgaand aan de overhandiging van de sierketting gaf hij een bij tijd en wijle boeiend college aan de gasten in de aula van St. Joost. Zijn centrale thema was het atelier van de kunstenaar, en in het bijzonder schetste Fuchs de ontwikkeling in het werk van de Eindhovense kunstenaar René Daniëls. Een oud-student van de Bossche kunstacademie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En passant vertelde Fuchs in petites histoires hoe hij zelf geraakt was door de kunst. Als kleuter aanschouwde hij hoe zijn Ome Wout in Heeze aan de huiskamertafel stillevens schilderde. Het was daar dat hij ontdekte wat verwondering is, in essentie waar het bij kunst om gaat. Een van Fuchs favoriete uitspraken is dat kunst niet moeilijk is, maar ook dat hij naarmate de jaren zich aaneen rijgen hij steeds minder weet.  Naar kunst blijven kijken, het raadsel proberen te doorgronden, ‘is essentieel voor ons hoofd’.

Damian Hirst
Dat laat onverlet dat Fuchs stevige uitspraken nog altijd niet schuwt. Bijvoorbeeld dat Damian Hirst – bijna – de beste kunstenaar ter wereld is. “Er wordt meesmuilend over hem gedaan, maar hij is een zeer groot kunstenaar. Hij maakt veel los en sticht veel verwarring. Hirst is een zegen voor de wereld.”  Fuchs had nog een nieuwtje in petto. Zijn college in Breda was zijn laatste grote openbare optreden, hij legt zich nu vooral toe op het schrijven over kunst.

Voor het beroepsonderwijs is Rudi Fuchs een ware inspiratiebron, vertelde Frans van Kalmthout, vice-voorzitter van het college van bestuur van Avans. Want de kern van goed onderwijs is het magische moment dat ontstaat in de ontmoeting van een docent met zijn studenten. Daarom zal de docent in het onderwijs van Avans altijd een cruciale rol blijven vervullen.

Foto onder: Frans van Kalmthout hangt de lectorsketting om de hals van Rudi Fuchs

Deel dit artikel