19 juli 2024

De groene monteur komt eraan

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.10

COLUMN | Maken we een sommetje of volgen we onze idealen? Of moet het gewoon lekker warm zijn binnen? Het mooiste is natuurlijk als dat allemaal tegelijk kan en gelukkig is dat steeds vaker het geval: als de energie duur wordt, zegt het sommetje: ga besparen! En dat zeggen onze idealen ook, toch? Maar het moet wel lekker warm worden in huis – en dat kan nu ook.

Bij onze opleiding installatietechniek …. weet u waar die voor opleidt? Ja, boeien: voor installateur. Maar wat doet een installateur? Die zet bij u een verwarmingsketel in de bijkeuken of op zolder, sluit hem aan en regelt hem in. Zo! Laat nu de winter maar komen! (En de rekening!)
Vroeger kostte gas (bijna) niets en hing iedereen enorme radiatoren in zijn huis, tegen steense muren of spouwmuren zonder isolatie. Gaf niks: gewoon flink stoken dan werd het vanzelf warm.  Maar nu stoken we de hele planeet warm en dat is niet de bedoeling – en als een beroep op uw idealen niet helpt, verhogen we de prijs: dan gaat u vanzelf zuinig met energie om. Mooi zo!

We kregen dus hr-ketels en spouwmuur-isolatie en bij wet werd de energieprestatienorm van een woning vastgelegd. In 2020 moet die nul zijn. 0! Zover zijn we nog niet. Daarvoor hebt u niet alleen een goede installatie nodig, maar ook een monteur die weet hoe je de installatie moet afstellen en inregelen. En waar leert hij dat? Juist: bij ons, op het ROC Tilburg.

Onze opleiding installatietechniek wordt zo groen als een appel, maar dat is een dure grap: we investeren ruim €150.000,- aan nieuwe apparatuur, zodat u straks een monteur over de vloer krijgt die weet hoe u zuinig kunt stoken. En we gaan dat niet alleen aan onze studenten leren, we brengen het ook in de praktijk: de installatielokalen worden energiezuinig ingericht.
We leveren dus een groene monteur: als uitkomst van het sommetje en volgens uw (en onze) idealen. Zodat het binnen lekker warm wordt en buiten niet.
 

Deel dit artikel