22 juli 2024

De schoen wringt in het register…

Beroep: onderwijs | Aflevering 6.7

COLUMN | Als beroepsgroep moet je je pas echt zorgen maken, als je Een Dag krijgt. ‘Dag van de leraar’: ’t mocht wat. En die dag komt dan ná werelddierendag, wat toch ook wel iets zegt over prioriteiten.

Het Nederlandse onderwijs, beroeps- of algemeen, behoort tot de wereldtop. Dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt, maar evengoed: het behoort tot de wereldtop! De mannen en vrouwen die dat elke dag weer voor elkaar boksen, verdienen een pluim, zeker. Maar vooral: ze verdienen een goed salaris, goede randvoorwaarden en maatschappelijke waardering. Als dat allemaal geregeld is, praten we er niet meer over maar gaan we gewoon verder met ons dagelijks werk, dat niet alleen van wereldklasse is maar ook topsport.

En misschien moeten we dan ook maar een ‘Dag van het register’ uitroepen, want het Lerarenregister is in mijn ogen net zo nutteloos en overbodig als Die Dag. Waarom zou je je registreren? Word je een betere leraar als je je inschrijft? Ik dacht het niet.

Een Dag, een Register, een Collega van het Jaar: allemaal lapmiddelen waar we niet om gevraagd hebben en die ons door de strot worden gewrongen als een soortement troostprijs, in plaats van de zaken die er wél toe doen maar die geld kosten.

Kijk, als de beroepsgroep dat lerarenregister een goed idee vond dat het onderwijs vooruit zou helpen, dan was het vanzelf volgestroomd met al die betrokken collega’s. *) Maar nee, het moet worden verplicht gesteld, bij wet zelfs  Beter bewijs dat de beroepsgroep het niet ziet zitten is er niet En het zal dus niet helpen.

Wat helpt wel? Neem het beroep en degenen die het uitoefenen serieus, zonder flauwiteiten en malle fratsen. Laat de scholen zich afficheren met de leus: ‘Al onze leraren zijn bevoegd’, dan is dat register nergens voor nodig. Maar oh, die kreet kunnen we niet waarmaken? Juist. Dat is waar de schoen wringt. Trek hem aan!

> Vorige aflevering OR-werk übersaai?

 

 

Naschrift webredactie:
*) Volgens Mbo Today hadden in juli 2015 bijna 30.000 leraren uit po, vo en mbo zich gemeld voor het Lerarenregister. Dit is ongeveer 15 procent van de beroepsgroep. In het Nationaal Onderwijsakkoord is vastgelegd dat het om 40 procent zou moeten gaan in 2015. Eind dit jaar wordt een wetsvoorstel verwacht van het kabinet waarin staat dat een inschrijving in het register verplicht is vanaf 2017. [zie ook www.registerleraar.nl]  

Deel dit artikel