20 april 2024

Leraren met Lef: Geen club maar een houding

TILBURG | NIEUWS | Leraren met Lef is niet het zoveelste belangenclubje in onderwijsland maar een beweging die leraren wil inspireren buiten de gebaande paden te treden. “Het is meer een houding”, aldus Ragna Woodall, voorzitter van de Stichting Leraren met Lef.

Woodall was uitgenodigd om haar verhaal te doen op de Docentendag van de Fontys Lerarenopleiding (FLOT) in Tilburg. Voor een volle zaal van studenten, docenten en lerarenopleiders legde ze gepassioneerd uit waarom volgens haar beweging het onderwijs zoveel beter wordt als de leraren op een andere manier invulling geven aan hun vak. “Wacht niet maar ga gewoon aan de slag. Haal meer uit je lessen. Kijk wat het oplevert en deel uw ervaringen en kennis met anderen”, hield Woodall de zaal voor. Het motto van Leraren met Lef is dan ook ‘durven, delen, doen’.

Woodall wees vooral op de vele nog onbenutte mogelijkheden om ict c.q. multimediale technieken in te zetten in het onderwijs. Ze liet het voorbeeld zien van docent geschiedenis Jelmer Evers die zijn instructies op video zet. Leerlingen moeten deze video’s bij wijze van huiswerk bekijken. Dat geeft de docent tijd om in de lessen zelf verdiepend bezig te zijn. Een concept dat flipping the classroom heet.

Een voorbeeld van een andere aanpak is het gebruik van mobiele telefoons in de klas. “Nu zeggen we vaak tegen de leerlingen dat ze hun telefoon uit moeten zetten in de klas. Maar je kunt de telefoons ook inzetten om opdrachten uit te voeren”, zegt Woodall. Dat doet ze zelf ook. Ze laat de leerlingen bijvoorbeeld inzoomen op een qr-code waardoor ze op een website met een toets belanden. De leraar kan à la minute zien hoe individuele leerlingen de toets hebben gemaakt.

Ragna Woodall van Leraren met Lef

Woodall maakte drie jaar geleden de overstap naar het onderwijs door deel te nemen aan het project ‘Eerst de klas’ van OCW. Dat project beoogt afgestudeerde academici die voor een baan in het bedrijfsleven willen kiezen over te halen om (ook) een aantal jaren les te geven. Woodall combineert een traineeship bij Akzo met een leraarschap in het vmbo-t van het Wateringse Veld College in Den Haag.

Leraren met Lef mag dan geen traditionele belangenclub zijn, Ans Buys (directeur van FLOT en landelijk voorzitter van de lerarenopleidingen ADEF) hoopt toch wel dat de groep  meedenkt bij het formuleren van de bekwaamheidseisen van leraren. De Onderwijscoöperatie is daar druk mee doende, maar Buys maakt er zich zorgen over dat het vooral over kennis gaat. Ook vaardigheden doen er toe, maar dat blijft nog teveel uit beeld.

Docentendag is een wereldwijd initiatief om de schijnwerpers op het leraarsvak te richten. Volgens Buys is in alle landen het aanzien van de leraar teruggelopen, dat is geen typisch Nederlands verschijnsel. Maar de samenleving moet zich meer bewust zijn van de betekenis van de leraar, aldus Buys. Het motto van dit jaar ‘Take a stand for teachers’ – neem het op voor de leraar –  onderschrijft ze daarom van harte.

> Ga hier naar de site met meer informatie over Leraren met Lef
> Interview Directeur Ans Buys (Fontys): Een leraar is nooit uitgeleerd [archief]

Deel dit artikel