23 juni 2024

‘Fontys Rockacademie is niet het nieuwe conservatorium’

TILBURG | NIEbertus_borgers_webversie.jpgUWS | De Fontys Rockacademie in Tilburg vierde onlangs haar vijftienjarig bestaan. In een interview in het digitale magazine Brabant Cultureel blikt popmuzikant Bertus Borgers uit Eindhoven terug op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze ‘kunstvakopleiding’.

In de jaren negentig van de vorige eeuw was het geen uitgemaakte zaak dat Nederland toe was aan een professionele opleiding tot popmusicus. Politiek Den Haag wijdde er debatten en mooie woorden aan, maar bekostiging bleef aanvankelijk uit. De gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen zagen er wel het belang van in en gaven het initiatief uit de popsector volop steun. Aanvankelijk dus zonder geld van het rijk.

Inmiddels heeft de Rockacademie als onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, een stevige positie in de wereld van het kunstonderwijs. Maar een vergelijking van de Rockacademie als het nieuwe conservatorium gaat volgens Borgers, een van de oprichters, niet op. Want in de ogen van de saxofonist zijn de conservatoria onvoldoende met hun tijd meegegaan en zitten ze teveel in een ivoren toren.

Bertus Borgers zat eind jaren zestig twee jaar op het Brabants Conservatorium, maar stuitte in die tijd met zijn voorliefde voor popmuziek op onbegrip. Hij zocht zelf zijn weg in de popmuziek bij bands als The Mister Albert Show, Sweet d’Buster, The Groove, Golden Earring, Herman Brood en Raymond van het Groenewoud.

> Ga hier naar het interview met Bertus Borgers over vijftien jaar Rockacademie

Deel dit artikel