20 mei 2024

Marcel Wintels: Kwestie studieboete simpel op te lossen

EINDHOVEN | NIEUWS | Tenenkrommend, een gênante vertoning. Marcel Wintels, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen, had geen goed woord over voor het politieke gekibbel over de langstudeerdermaatregel.

In zijn toespraak in het kader van de opening van het nieuwe studiejaar maakte Wintels de balans op van alle gedoe van de afgelopen tijd. Gedoe dat in feite onnodig is omdat de oplossing van de hele kwestie simpel is. Er zijn volgens hem twee redenen waarom de langstudeerdermaatregel in de huidige vorm zoveel verzet oproept:

= Er is geen structurele uitzondering gemaakt voor studenten die buiten hun schuld te lang over hun studie doen. En ook worden de deeltijdstudenten onevenredig getroffen door de studieboete.
= Studenten die vijf, zes jaar geleden met hun studie zijn begonnen wisten niet dat ze met een studieboete te maken zouden krijgen, domweg omdat die regel niet bestond. Volgens Wintels moet deze groep studenten de kans krijgen om dit collegejaar de studie af te ronden, zonder het risico te lopen op een boete.

Wintels meent dat het er op zich te verdedigen is om (te) langstuderen te ontmoedigen door het opleggen van een boete, want studenten die er met de pet naar gooien, dat kan ook niet. Maar dan moet die boeteregeling wel op een faire manier worden ingevoerd. “Het is erg jammer dat het allemaal zo gaat. Maar het kan nog geregeld worden, vóór de verkiezingen.”
De voorzitter van Fontys kondigde verder aan dat de hogeschool ook in de toekomst eigenzinnig haar plan zal trekken en zich in haar ambities niet in de wielen laat rijden door hinderlijke Haagse politiek.

► Lees ook ‘Terugdraaien langstudeerdersboete juridisch onmogelijk’

► Lees ook Avansvoorzitter Rüpp hekelt ook sancties langstudeerders [2011]

► Lees ook Snelle aanpak langstudeerders kost TU/e miljoenen [2011]

Deel dit artikel