20 juni 2024

Vertrouwelijke gegevens vanuit faculteit gelekt naar Stapel

TILBURG | NIEUWS | Tijdens het onderzoek van de commissie Levelt naar de fraude van sociaal psycholoog Diederik Stapel zijn er vertrouwelijke gegevens gelekt naar hem gelekt. Dat blijkt uit het eindrapport naar de affaire Stapel.

De commissie in het eindrapport: “In de loop van het onderzoek en met name in de laatste fase bleek de Commissie dat zelfs na zijn ontslag de Faculteit [Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) / sociale wetenschappen, red.] de facilitering van de heer Stapel niet geheel gestopt heeft en een informatiestroom met zeer vertrouwelijke elementen op gang heeft gehouden. De Commissie heeft hiervan melding gedaan aan het huidige College van Bestuur. Het College heeft naar aanleiding hiervan direct een onderzoek
ingesteld. Het is niet aan de Commissie om vooruit te lopen op de uitkomsten van dit nog lopende onderzoek.

De commissie schrijft dat Stapel een bevoorrechte positie bekleedde binnen de universiteit en nagenoeg onaantastbaar was. Stapel kon rekenen op schimmige, financieel gunstige regelingen, waardoor zijn beloning uitsteeg boven wat gebruikelijk was. Hij hoefde zich niet te verantwoorden over zijn declaraties. En die liepen zelf door nadat de fraude in september 2011 aan het licht was gekomen en de wetenschapper zijn ontslag kreeg.

> Analyse: Tilburgse universiteit effende het pad voor de ‘affaire Diederik Stapel’

Deel dit artikel