20 april 2024

Gezocht: carrièreboer?

Beroep: Onderwijs I Aflevering 3.9

COLUMN I In Brabants Dagblad van 1 oktober stond een groot artikel: ‘Groene hbo-opleiding populair’. De groene hbo’s blij natuurlijk, moet die toestroom, maar mij kwam het ook goed uit want het ging ook in op het motief van al die frisse jongens en meisjes: waarom stroomden de studenten toe? Waren dat allemaal ‘boeren’, zeg: jongeren met groene vingers die niets liever willen dan in de aarde wroeten en daar plantjes aan ontlokken? 

Nee hoor. Ik citeer: ‘De oorzaak wordt gezocht in het feit dat de agrofood- en tuinbouwsector als één van de motoren van de economie fungeert.’
Geen boeren uit roeping dus, de nieuwe toestromers zijn niet inhoudelijk gemotiveerd voor de groene sector. Zij ruiken geen mest, nee, zij ruiken geld (en dat stinkt niet). Oftewel: carrièreboeren. Verstandige jongeren die bij hun studiekeuze hun kansen op de arbeidsmarkt meewegen. 

Die jongeren, die zoeken wij ook! Voor techniek: carrièretechneuten. Verstandige jongeren die bij hun opleidingskeuze de kansen op de arbeidsmarkt meewegen. Geen geboren techneuten (Bestaat dat? Bestaan die?) maar ook geen twee linkerhanden (Dat bestaat!) en geen uitgesproken, van jongsafaan gekoesterde droom. 
Indertijd hadden we klassen vol met dat soort jongens, dat noemden we commerciële techniek. Dat was een succesvolle richting op de MTS die jongens afleverde met een hele sterke drive. Drive? Ja, drive: sterk gemotiveerd om het te gaan maken! Ik verbaas mij nog steeds over de diversiteit van de loopbanen van oud-leerlingen die ik tegenkom.

Onbewust heb je een beeld van: ach, die mts’ers, allemaal techneuten die hun hele leven liggen te schroeven en te moeren. Maar zo is het niet!
Drie weken terug kreeg ik een telefoontje van een vertegenwoordiger. Altijd vervelend want ik ben niet goed in afpoeieren en het kost tijd om dat netjes te doen. Maar deze kwam, nadat ik mijn naam had genoemd, totaal onverwacht binnen met ‘Och, meneer Sanberg, verroest, u gaf vroeger toch maatschappijleer? Ik heb nog les van u gehad.’ 
Dan poeier je niet meer zo makkelijk af, dus dat werd een persoonlijk gesprek, hier op Stappegoor. Heel genoeglijk herinneringen ophalen (‘Oh wilt u de groeten doen aan meneer Robben, dat was wel de beste wiskundeleraar die ik ooit heb gehad’ Bij deze, Joop) en vervolgens had hij ook een aanbod dat me wel iets leek, qua adverteren in de aanloop naar de Open Dag. 

Dus als u reclame in de bussen van Veolia ziet, voor onze Open Dag (zondag 27 januari!) dan weet u dat Alard, de carrièretechneut die na zijn ct-opleiding werktuigbouwkunde de reclamewereld inrolde, gescoord heeft.  

ps Ik had het wel leuker gevonden als hij vertegenwoordiger in ‘iets technisch’ was geworden. Maar ja, dan had ik hem weer niet ontmoet.    

De illustratie is uit ‘Beta-mentality’, van Bureau Youngworks. Zij muntten de term ‘carrièretechneut’, min of meer. Zie: www.betamentality.nl .  

Deel dit artikel