26 mei 2024

Voor Fontys is de top-3 nog niet in zicht

ANALYSE | Het was een wat zuinige reactie van Marcel Wintels, de bestuursvoorzitter van Fontys, op de nieuwe ranglijst van de Keuzegids Hoger Onderwijs. In een tweet feliciteerde hij koploper Avans met het behalen van (opnieuw) de eerste plaats in de categorie brede hogescholen. En voegde hij eraan toe ‘voor Fontys een nette plek op 6 en op weg naar de top-3’.

Maar is Wintels echt zo tevreden over deze plek op de ranglijst? Dat valt te betwijfelen want het lijkt erop dat het bereiken van een positie in de top drie moeizamer gaat dan hij zich had voorgesteld. Werden de positieve resultaten in de Keuzegids vorig jaar nog – terecht – uitvoerig onder de aandacht gebracht op de eigen website van de hogeschool, daar hebben we dit jaar weinig van gemerkt. Dat elf opleidingen van Fontys in hun categorie op de eerste plaats eindigen was dit jaar kennelijk geen nieuwsbericht waardig.  Tot de uitblinkers behoren bijvoorbeeld de opleidingen Verpleegkunde in Tilburg, de Juridische Hogeschool (Fontys/Avans), Hogeschool Podotherapie en Pedagogiek en Small Business en Retail Management.

Lijken in de kast
Fontys Hogescholen heeft al jaren de ambitie om een plek in de top-3 van brede hogescholen te bemachtigen. De vorige raad van bestuur onder leiding van Norbert Verbraak verkondigde dat al luid en duidelijk. Achteraf gezien grootspraak, want toen Wintels in 2008 aantrad als nieuwe topman trof hij nogal wat lijken aan in de kast. Fontys stond er niet zo goed voor. De organisatie kraakte en piepte, de vernieuwing van het onderwijs was vastgelopen, er was ontevredenheid onder personeel en studenten en de financiën waren niet op orde.

Wintels c.s. voerden noodgedwongen pijnlijke reorganisaties door en ze ontwikkelden een nieuw perspectief: Fontys staat voor hoge onderwijskwaliteit. En dat zou tot uitdrukking moeten komen, zo legde het college vast, in een toprangschikking in de lijst van de Keuzegids en van Elsevier.  Uiterlijk in 2014 of 2015 moet dat zichtbaar zijn. Maar het is de vraag of dat gaat lukken. Er is namelijk, alle inspanningen ten spijt, onvoldoende vooruitgang te bespeuren gelet op de scores van de diverse opleidingen.

Kopgroep
In de Keuzegids 2013 staat Fontys op een zesde plaats. Vorig jaar was dat ook plaats zes. En in de gids van 2011 stond Fontys nog op een vijfde plek. Voor een deel is het te verklaren omdat er wat geschoven is met categorieën. Maar als we naar de cijfers achter de algehele score van Fontys in de Keuzegids kijken, dan valt niet anders te concluderen dat er nog een lange weg te gaan is. Ter illustratie de resultaten in de diverse sectoren. Fontys scoort slechts één keer een dubbel plusje (++) en één enkel plusje (+). Avans scoort maar liefst vijf keer ++ en twee keer +.

In het jaarverslag 2011 is het college van bestuur  overigens realistisch over de ambitie om toe te treden tot de fine fleur van het hbo. “Om dit te bereiken is nog veel werk te doen. Het bestuur is ervan overtuigd dat de organisatie deze opdracht aankan.” In wielertermen gesproken, Fontys fietst nu heel verdienstelijk mee in het peloton, maar voor de aansluiting bij de kopgroep is een tandje extra noodzakelijk.

> Lees ook:

Fontys legt concrete prestatiedoelen vast op één A4-tje en mag erop afgerekend worden [2011]

Deel dit artikel