19 juni 2024

Minder eerstejaars op UvT, meer op TU/e

TILBURG | EINDHOVEN | NIEUWS | Meer eerstejaars (bachelor) op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en minder op de Universiteit van Tilburg (UvT). Dat is de balans die valt op te maken van de inschrijvingen in dit lopende collegejaar.

Uit het overzicht van de VSNU (sectororganisatie van universiteiten) blijkt dat zich in Eindhoven 1656 nieuwe studenten hebben ingeschreven, een stijging met 9.2 procent. Tilburg kreeg echter een forse daling voor de kiezen. Daar daalde het aantal aanmeldingen van de eerstejaars met 380. In totaal zijn daar in september 2282 eerstejaars aan hun opleiding begonnen.

Dat betekent een teruggang van ongeveer 15 procent. En daarmee doet Tilburg het aanzienlijk minder dan het landelijke gemiddelde dat een daling van 3 procent laat zien. Landelijk bedroeg het aantal eerstejaars 42.878 in 2012/2013 tegen 44.220 het jaar daarvoor. Tilburg kan wel een kleine plus noteren bij het aantal aanmeldingen voor een masteropleiding.

Uit een analyse van de Tilburgse universiteit blijkt dat er een flinke daling zit bij de buitenlandse studenten. Dat is vermoedelijk toe schrijven aan de economische crisis. De Universiteit van Tilburg telt nu ongeveer 12.946 studenten, een daling van vijf procent. De TU/e staat op 7762 studenten, een stijging van 3 procent.

Deel dit artikel