19 april 2024

Alleen Fontys trekt meer studenten journalistiek

TILBURG | NIEUWS | Het aantal inschrijvingen voor een hbo-opleiding journalistiek ligt dit jaar met 843 3,1% lager in vergelijking met vorig studiejaar. Dat meldt de website VillaMedia. Alleen Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg onttrekt zich aan de teruggang. Tot nu toe meldden zich in Tilburg 266 belangstellenden, tegen 246 vorig jaar.

In Nederland is het mogelijk om bij vier instellingen een hbo-opleiding journalistiek te volgen (Utrecht, Zwolle, Ede en Tilburg). In het verleden overtrof het aantal belangstellenden het aantal beschikbare plaatsen ruim. Voor deze populaire studie geldt dan ook een numerus fixus, maar door de teruglopende aanmeldingen is die maatregel in feite overbodig.
Een verklaring voor de dalende trend zou de moeilijke arbeidsmarkt voor journalisten kunnen zijn. Marjo Spee, directeur van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, relativeert dat tegenover VillaMedia. “Uit onderzoek van Elsevier blijkt dat het gros van de journalistiekstudenten binnen zes maanden na het afstuderen een baan heeft op hbo-niveau. Al hoeft dat niet per se een baan in de journalistiek te zijn.”
Studenten kunnen zich overigens nog tot 1 oktober inschrijven.

 

Deel dit artikel