19 april 2024

Leerlingen Chinees van Theresialyceum bezoeken Beijing

TILBURG | NIEUWS | Twaalf leerlingen van het Therasialyceum in Tilburg die het vak Chinese taal en cultuur volgen brengen met hun vakdocentgen een tien dagen durend bezoek aan Beijing. Dit jaar doen de eerste leerlingen (school)examen in dit nieuwe vak.

Het is voor het eerst sinds de invoering van het vak dat deze leerlingen naar de Volksrepubliek China reizen (t/m 28 april). De Theresianen zijn tijdens hun bezoek te gast bij het Beijing Chinese Language and Culture College. Er is een boeiend en leerzaam programma opgesteld, waarin het directe contact met Chinese medeleerlingen niet zal ontbreken. Zo zullen de leerlingen een bezoek brengen aan de befaamde Chinese Muur, het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad. Verder staan er lessen Chinese gevechtskunst, Chinese conversatie, Chinese kunst en een workshop Dumplings maken op het programma. Ook wordt een middelbare school bezocht en zullen de Theresianen daarna samen met hun Chinese medeleerlingen gaan lunchen en winkelen.

Wereldtaal
Chinees is een wereldtaal die door meer dan 1,2 miljard mensen wordt gesproken. Met het leren van Chinees leer je ook meteen de cultuur kennen. Het biedt mogelijkheden voor de persoonlijke ontwikkeling en vergroot de kansen op de internationale arbeidsmarkt. Dat verwoordt ook Jorn van Kampen uit 4vwo, hij is één van de leerlingen die meegaat: “De economie van China groeit erg hard. Misschien ga ik later wel met Chinezen samenwerken en dan heb je een voorsprong als je de taal kent en iets van de cultuur weet.”

Het Theresialyceum biedt sinds schooljaar 2009‐2010 het schoolvak Chinese taal en cultuur aan. Vanaf schooljaar 2010‐2011 mogen tien scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland in een pilotproject het vak Chinese taal en cultuur als examenvak aanbieden. Het Theresialyceum is één van die scholen en de enige school in Noord‐Brabant. Dit jaar is er de eerste lichting examenleerlingen, naar verwachting zullen ze allemaal het vak halen.
De belevenissen van de Theresianen in China zijn te volgen via hun reisblog.

> Meer informatie over Chinees op school op de site van SLO

Deel dit artikel