17 april 2024

Lachen verboden

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.31

COLUMN | ‘Mijne heren, ik hoor de laatste tijd berichten over het mbo die mij met zorg vervullen. Er zou gelachen worden, op de ROC’s, gekeet en gegieberd. Ja, aanzienlijke groepen mbo’ers zouden zelfs met plezier naar school gaan en hun lessen gretig volgen! Zij volgen de zogenaamde ‘pretopleidingen’.

Pretopleidingen! Mijn heren, het zij met enige nadruk gezegd: dat is niet de bedoeling!
Bedenk dat wij een protestantse natie zijn, een volk van zedenprekers en kanselredenaars. In het zweet ons aanschijns zullen wij ons brood verdienen. Wij zijn niet voor ons genoegen op deze wereld en wij dienen niet al te veel plezier te beleven in dit aardse (juist) tranendal. Zwoegen en ploeteren, bikkelen: en de boer, hij ploegde voort… Zo is het leven en zo moeten wij onze mbo-jeugd daarop voorbereiden.  

‘Pretopleidingen’: de term alleen al is mij een gruwel. Dat mag niet en dat kan niet en dat zal niet. Niet tijdens mijn bewind en niet van mijn begrotingspenningen. Wat denken die jongens en meisjes wel? Dat de bomen tot in de hemel groeien? Dat dromen geen bedrog zijn?  Dat je in luchtkastelen kunt wonen zonder hypotheek en jaarlijkse belastingaftrek?
Help hen uit die droom! Het leven is ernst en versterving, schuld en boete. Bedenk: wie zijn kind liefheeft, kastijdt het (hoewel dat laatste niet meer mag en het eerste eigenlijk ook niet, als ze onder de 18 zijn)! Niet melk en honing maar water en brood.

Dus: weg met die pretopleidingen. Wees rechtvaardig doch streng. Overleg met bedrijven uit uw streek over nuttige scholing die leidt tot productieve, gezeglijke medewerkers (ik wil het woord ‘loonslaven’ hier niet in het toetsenbord hameren) die van hun gestage dagelijkse werkzaamheden niet worden afgeleid door frivoliteiten of dagdromen over geluk en genot.

‘Pretopleidingen’! Dat willen wij niet, in dit land. Het leven is geen pretje en de school al helemaal niet en dat moeten we zo houden! Ik reken op u!’

Aanbevolen literatuur: Bint. Van Bordewijk natuurlijk.

Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel