20 juli 2024

Jan Taminiau maakte op Beatrix College al eerste modeschetsen

TILBURG | NIEUWS | Modeontwerper Jan Taminiau, geboren en getogen in Goirle, maakte tijdens de troonwisseling indruk met de creaties die hij bedacht voor koningin Máxima. Hij wist al vroeg dat hij de moderichting in wilde. Dat blijkt uit een bijdrage in een dagboek dat Taminiau schreef op de Beatrix Mavo in Tilburg (nu Beatrix College), de school die hij eind jaren tachtig bezocht.

Zijn docent Nederlands Kees Weltevrede had de gewoonte om zijn leerlingen in het examenjaar hun gedachten over uiteenlopende onderwerpen te laten opschrijven in een dagboek. Die dagboeken heeft de leraar bewaard in een koffer. Jan Taminiau beschreef in de vierde klas van de mavo zijn worsteling met zijn droom om couturier te worden. Zijn ouders waren daar niet erg enthousiast over, zij zagen vooral op tegen de ‘enge wereld’’ waarin hun zoon terecht zou komen.

Taminiau besluit zijn bijdrage met de wens dat de toekomst voor iedereen veel goeds zal brengen, maar dat die toekomst wat hem zelf betreft nog een raadsel is. In zijn tekst in het dagboek komt zijn liefde voor het vak van couturier echter al duidelijk naar voren. Uiteindelijk is het hem ook gelukt in de internationale modewereld een prominente plaats te veroveren. Met als bekroning zijn alom bejubelde ontwerpen van de jurken van Máxima.

[Bron: Beatrix College, 55 jaar hart voor kinderen. Red. Ton Haselbekke, Emmanuel Naaijkens. 2011]

Deel dit artikel