19 april 2024

Twee leerlingen Theresialyceum naar Internationale Wiskunde Olympiade

TILBURG | NIEUWS | Twee vwo-leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg maken deel uit van het team dat Nederland vertegenwoordigt op de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia. Het gaat om Peter Gerlagh (16) uit Tilburg en Jeroen Huijben (17) uit Goirle.

Jeroen Huijben deed vorig jaar ook mee aan de Internationale Olympiade in Argentinië en won toen, heel bijzonder voor een Nederlandse leerling, een gouden medaille. De verwachtingen van het zeskoppige team dat in Colombia de strijd aangaat, zijn hooggespannen. “Het team, bestaande uit de zes beste middelbare scholieren van Nederland, is dit jaar uitzonderlijk getalenteerd en ervaren”, aldus de organisatie.

De kandidaten zijn afgelopen week tijdens in Valkenswaard bijeen geweest voor de laatste trainings- en selectie. Van de 5612 deelnemers aan de eerste ronde van de Olympiade waren er na vier rondes nog twaalf scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:
Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel)
Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
Bas Verseveldt (leerling 5 vwo van het Theresialyceum) mag als winnaar van de aanmoedingsprijs ook mee naar Columbia om het trainingskamp mee te doen.

Het team dat Nederland vertegenwoordigt op de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia.

Palmares
Deze zes leerlingen wonnen allemaal al prijzen bij eerdere internationale wiskundewedstrijden. Peter Gerlagh en Ragnar Groot Koerkamp wonnen goud bij de Benelux Wiskunde Olympiade 2013 en Michelle Sweering zilver bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes 2013. “Met zulke ervaren leerlingen, die al zulke mooie resultaten hebben geboekt, hopen we in Colombia onze score van vorig jaar minstens te evenaren,” aldus Birgit van Dalen, bondscoach van het team. “Net als toen willen we graag weer als beste team van West-Europa uit de bus komen.”

Topvorm
Het team vertrekt op 13 juli van Schiphol naar hun trainingskamp in Santa Marta, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 21 tot 28 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.
Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

[Bron: persbericht]

> Meer informatie op site Wiskunde Olympiade 

Deel dit artikel