15 juli 2024

Oud-docent Zwijsen College onderscheiden door Franse ambassade

TILBURG | NIEUWS | Jean-Luc Cibert, gepensioneerd docent Frans van het Zwijsen College in Veghel, heeft op donderdag 13 juni de onderscheiding ontvangen van ridder in de orde van de Palmes académiques.

De prijs werd uitgereikt door mevrouw Isabelle Mallez, cultureel attaché van de Franse ambassade en directrice van het Institut Français des Pays-Bas. Cibert heeft deze onderscheiding ontvangen voor zijn buitengewone inzet voor het bevorderen van de Franse taal en cultuur in het onderwijs in Nederland.

De uitreiking vond plaats op het kantoor van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg. In het bijzijn van familie en vrienden nam Jean-Luc Cibert de onderscheiding in ontvangst. Tijdens de ceremonie roemde Mallez Ciberts enthousiasme, doorzettingsvermogen en de resultaten die hij heeft bereikt voor het verspreiden van de Franse taal en cultuur. De Franse minister van onderwijs besluit wie voor de onderscheiding in aanmerking komt.

Een trotse Jean-Luc Cibert toont zijn oorkonde.

Festival International de Théâtre de jeunes
Cibert (63) is de oprichter van het Festival International de Théâtre de jeunes en was coördinator van 1999 tot 2010. Doel van dit festival is onder andere te laten zien dat Frans een mooie taal is om te leren en dat toneelspel is een prima manier om spelenderwijs de Frans taal te leren toepassen.

Betrokken docenten werken van het eerste tot en met het laatste leerjaar consequent aan het in praktijk brengen van spreekvaardigheid in realistische situaties. Er wordt enkel Frans gesproken. De spreekvaardigheid wordt opgebouwd door eenvoudige rollenspellen in de eerste klassen en het echte toneelspelen in de hoogste klassen. Tijdens het internationale meerdaagse evenement voeren middelbare scholieren uit tal van landen toneelstukken op, geheel in het Frans.

Tijdens het eerste lustrum in 2012 in Theater De Blauwe Kei deden zeven middelbare scholen uit Brabant mee. Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Pleincollege Sint-Joris (Eindhoven), Maurick College (Vught) Sint Odulphuslyceum (Tilburg) De Nieuwste School (Tilburg), Mill-Hill College (Goirle) en Zwijsen College (Veghel).

Cibert: “Ik zal deze onderscheiding met trots dragen als een mooie herinnering aan de leerlingen waarmee ik heb mogen samenwerken. Zij vormden een enorme bron van energie voor mij en daar kijk ik met heel veel plezier op terug.”
[Bron: persbericht]

Deel dit artikel