20 juli 2024

Symposium in Vught: ‘Depressieve leerlingen (schreeuwen zachtjes om aandacht)’

VUGHT | NIEUWS | Volgens cijfers van de SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) is het aantal jongeren tussen 0 en 17 jaar aan wie antidepressiva zijn verschaft gestegen van 73.000 in 2011 naar 93.000 in 2012.

Jongeren horen blij, onderzoekend en levendig te zijn. Dat is het beeld dat we als maatschappij vaak hebben. Natuurlijk hoort er bij puberteit ook een stukje somberheid. Hormonaal bepaald en soms gezien als een stukje liefdesverdriet. Dat vinden we ‘normaal’. Maar depressiviteit lijkt voorbehouden aan volwassenen. Jammer genoeg klopt dit beeld niet met de realiteit. Duizenden jongeren lijden nu in Nederland aan een depressie, soms zelfs al in het basisonderwijs.
Meestal vallen ze niet op. Depressieve jongeren trekken zich veelal terug op hun eigen verlaten eiland. Ze verbergen hun depressiviteit waardoor we hen veelal andere gedragsetiketten opplakken: ongemotiveerd, verlegen en minder sociaal vaardig.

Op maandag 11 november wordt er in Vught het symposium ‘Depressieve leerlingen (schreeuwen zachtjes om aandacht)’ georganiseerd.
Een middag met interessante lezingen van: drs. Yvonne Stikkelbroek, docent orthopedagogiek en klinisch psycholoog aan de Universiteit Utrecht,  dr. David Dewulf, arts en hij introduceerde het begrip ‘Mindfulness’ in Vlaanderen en drs. Ard Nieuwenbroek, een praktijkman ‘pur sang’.

Tijdens dit symposium krijgen begeleiders in het onderwijs kennis, inzicht en vaardigheden om depressieve leerlingen te herkennen en passend te begeleiden. Ook zal er deze middag voor iedere deelnemer het nieuwe praktijkboek ‘Depressieve leerlingen’ van Ard Nieuwenbroek beschikbaar zijn. Een boek dat naast basistheorie, veel praktische handreikingen bevat voor het omgaan met depressieve jongeren.

> Voor meer informatie over de inhoud van het programma en inschrijven www.congres-content.nl

Deel dit artikel