24 april 2024

Samen redden wij het land!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.25

COLUMN | U en ik, wij gaan samen het land redden! Kijk maar in NRC/Handelsblad van afgelopen zaterdag, waarin Jonathan Holslag in een galmend artikel de ontwikkelingen in de moderne wereld bespreekt: China en India rukken op, Amerika blijft ijverig bezig, maar Europa, … Europa kalft af. Wat moeten wij doen om het tij te keren?

Goede raad is duur maar aan het einde van zijn artikel komt Holslag met een verrassend advies waar ik (gepokt en gemazeld in het beroepsonderwijs) goeie zin van krijg: we moeten de basisberoepen in ere herstellen. We moeten kortom bekwame en motiveerde vakmensen opleiden en zo de kwaliteit van ons dagelijks leven verhogen. Vakmensen die goede huizen bouwen, die onze treinen storingsvrij en op tijd laten rijden, die onze kinderen onderwijzen en die onze zieken, zwakken en misselijken liefdevol en deskundig verzorgen: ‘zij zijn de belangrijkste bouwstenen van onze samenleving.’

Potverdorie, ik had het niet beter kunnen zeggen. Want waar vind je die bouwstenen-in-spe, die broodnodige vakmensen? Waar worden onze verpleegkundigen opgeleid? Onze bouwvakkers? Onze techneuten? Dat weet u best: bij ons op school!

Jonathan Holslag is verbonden aan de Open Universiteit van Brussel. Ik ben (sinds jaar en dag) verbonden aan het ROC van Tilburg. En we zijn het erover eens: wij gaan het land redden, Jonathan en ik, door een revival van het liefdevolle, aandachtige vakwerk.  ‘Het praktisch onderwijs moet ons paradepaardje worden’, schrijft hij. ‘Scholen waar fiere vakmensen worden opgeleid.’

Ja! Wat mij altijd zo innam voor mijn leerlingen, toen ik nog lesgaf aan de techneuten van de MTS, was het zelfvertrouwen dat hun vakbekwaamheid hen gaf. Die jongens, ze kúnnen iets. Ze kunnen écht iets en dat willen ze weten ook. Soms nam dat de vorm aan van revanche op die taalvaardige kletsmajoors en papierschuivers die overal de dienst uitmaken maar die evengoed niets kunnen máken, dus wat schiet je daar dan mee op? Zij kunnen dat wel, iets maken, en dat is geen geringe bekwaamheid. Daar ontlenen zij trots en zelfvertrouwen aan: met hoofd, hart en handen aan de slag en bikkelen tot het werkt.

> Jonathan Holslag: Het verzwakte Europa raakt klem tussen de grootmachten. NRC 15 febr 2014, blz 4-5. Dat is een voorpublicatie uit zijn boek: ‘De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw.’ Verschijnt op 19 februari.
 
Illustratie: Griekse 2-euromunt met vakman Zeus die Europa verleidt in de gedaante van een stier.

Deel dit artikel