23 juni 2024

Jonk: ‘Laat je niet opjagen door ranglijstjes RTL’

VEGHEL | NIEUWS | De ranglijsten van basisscholen zoals RTL die sinds vorig jaar publiceert op basis van de scores op de Cito Eindtoets, lijken geen invloed te hebben op het aantal leerlingen op een basisschool. Dat zei Arnold Jonk, hoofdinspecteur primair onderwijs en expertisecentra, vrijdag 14 maart tijdens een bijeenkomst van schoolleiders in Noordoost-Brabant.

Hij baseert zich daarbij op reacties van schoolleiders naar aanleiding van het initiatief van de commerciële omroep. Veel schoolleiders hadden bij de hoofdinspecteur hun nood geklaagd over de ranglijstjes. Ze zijn bang dat het tot een concurrentiestrijd tussen scholen leidt en dat scholen met lage scores leerlingen kwijtraken. Maar geen van de schoolleiders die bij de inspectie aan de bel trokken, had negatieve reacties van ouders vernomen. Jonk denkt daarom dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Maar hij kan zich de ergernis van schoolleiders en leerkrachten wel voorstellen. “Ze ervaren het als een aanval op hun professionaliteit.” Jonk zelf is ook niet enthousiast over de publicatie van de ranglijsten. “Maar ouders zijn er niet mee bezig. Dat stelt me op een bepaalde manier gerust, dat ze betekenis ervan kunnen relativeren. Laat je dus als schoolleider niet opjagen door die lijstjes”.

> Ranglijstjes RTL

> Lees ook: Hoofdinspecteur Jonk: Inspecteurs zijn experts, geen bureaucraten

Deel dit artikel