19 mei 2024

Leerlingen Markland College Oudenbosch winnen Technasium Top Award 2014

ARNHEM | NIEUWS | Leerlingen van het Markland College in Oudenbosch hebben zaterdag 12 april de Technasium Top Award 2014 gewonnen. Tijdens de eindstrijd in Arnhem bouwden de leerlingen een werkend prototype van hun idee voor tijdwinst bij woningbrand: een cv-installatie die bij brand waternevel verspreidt. De publieksprijs ging naar Eckartcollege uit Eindhoven.

“We zijn hartstikke blij met de prijs”, zegt teamlid Melissa Gerritsen van het winnende Markland College. “We hebben heel wat ideeën bedacht voordat we bij de nevel-cv uitkwamen. Uiteindelijk was dit de beste oplossing. We hebben een handvol protypes gebouwd, hij werd steeds beter. We hebben ‘m zelfs getest bij de brandweer. Het mooie aan ons idee is dat het systeem in elk huis toepasbaar is. Elk huis heeft een cv.” Met haar teamgenoten Bas Hagenaars en Floor Machiels wint Gerritsen naast de award een dag training bij een brandweertrainingscentrum.

De Technasium Top Award daagt havo/vwo- leerlingen uit het tweede jaar een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Die opdracht draait om oplossingen die goed zijn voor mens en/of milieu. Dit jaar is Brandweer Nederland de opdrachtgever. De wedstrijdopdracht was het ontwerpen van een systeem dat tijdwinst oplevert na het uitbreken van een woningbrand.

De uitslag van de Technasium TOP Award 2014:
1. Markland College, Oudenbosch
2. Calandlyceum, Amsterdam
3. CSG Het Streek, Ede
Publieksprijs: Eckartcollege, Eindhoven

Technasium Top Award
Door mee te doen aan de Technasium Top Award onderstrepen de Technasiumscholen het belang van techniek en vakmanschap in Nederland. De wedstrijd laat zien dat je trots kunt zijn op een beroep waarin je iets met hoofd en handen doet. De deelnemers hebben een voorbeeldfunctie voor andere jonge leerlingen in het voortgezet onderwijs.
[Bron: persbericht]

Ga hier naar een filmpje over de vinding van de prijswinnaars

Deel dit artikel