20 juni 2024

Dat kan beter!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.37

COLUMN | Met het gevoel dat ik definitief toetreed tot de gezeten burgerij heb ik vorige week voor het eerst van mijn leven D66 gestemd.- de blauwe blazers, nietwaar? Mijn leven lang PvdA., maar nu moest er iets gebeuren. Europa moet en de blauwe blazers waren de enigen die dat duidelijk stelden, dus vooruit met de geit – en tenslotte ziet toch niemand wat je stemt, in zo’n hokje.

Waarom moet Europa? Voor de vrede. De unie is een politiek project dus aan de hand daarvan moet je stemmen, vind ik. Dát Europa een politiek project is wil niet zeggen dat we niet moeten proberen er zoveel mogelijk uit te halen en dat kan beter – dat kunnen we van de Grieken leren. Al twintig jaar ga ik daar op vakantie – ik kan het aanbevelen en dat doe ik ook: mooi land goed  weer en aardige mensen zonder kapsones, de Grieken. Dat is een moeilijk te overschatten eigenschap: geen kapsones maar gewoon vriendelijk. Oke, ik ga daar al heel lang op vakantie en ik heb er nog nooit een project gezien, echt nog nooit, of het nu een nieuwe weg was die werd aangelegd of een viaduct of een rotonde of wat dan ook, waarbij niet met grote, trotse borden werd uitgelegd dat dit gebeurde met steun van de Europese Unie. De hele Helleense infrastructuur komt uit onze portemonnee!

Nu hangt er al enkele jaren in de hal van onze school op Stappegoor een bescheiden, blauwe plaquette met allemaal gouden sterren en een tekst die zegt dat enkele van de projecten in dit gebouw worden uitgevoerd met steun van de unie, maar dat gaat over internationalisering en veel stelt dat niet voor, qua knaken. Het blijft behelpen, denk je onwillekeurig. En dat geldt ook voor openbare werken hier in Tilburg, kan iedereen zien die met de trein aankomt en vervolgens de Spoorlaan oversteekt. Dan stuit je op een miezerig klein bordje op kniehoogte, bij de berm tussen de rijweg en de fietspad.  Dat bordje staat bij drie vierkante meter groene aanplant, Een soort hulst, zegt mijn amateur-oog. Struikjes van veertig centimeter hoog met doornige bladeren. Het hele stukje ongeveer zo groot als de borden in Griekenland. Opschrift: enfin, kijkt u op de foto. Dat is dus van de Unie en de provincie samen.

Dat kan beter! D66, zet ‘m op!

    

Deel dit artikel