19 juli 2024

Osse wethouder maakt zich boos over de reken- en taaltoets

OSS | NIEUWS | René Peters, wethouder (CDA) voor o.a. onderwijs in de gemeente Oss, maakt zich deze week in zijn column boos over de invoering van de taal- en rekentoets in het voortgezet onderwijs. Hij voorziet dat leerlingen in het (beroepsgerichte) vmbo de dupe zullen zijn van deze maatregel, omdat ze niet voor die toetsen zullen slagen en daarmee zakken voor het examen.

Want deze leerlingen zijn misschien niet goed in taal en rekenen, maar ze kunnen wel met hun handen werken. Bijvoorbeeld in de bouw, bij een installatiebedrijf of een gereedschapsmakerij. Maar de weg naar dat vak gaat via het mbo, en die instellingen laten de slagboom neer voor leerlingen die rekenen en/of taal niet voldoende onder de knie hebben, aldus wethouder Peters.

En dus staan deze leerlingen straks in de kou, zonder diploma. Peters vindt deze ontwikkeling een grof schandaal en verwijt dat vooral de verantwoordelijke staatssecretaris Dekker. Maar wat hij niet begrijpt is dat onderwijsmensen niet massaal in opstand komen tegen dit beleid dat in de ogen van Peters principieel verwerpelijk is, omdat het bepaalde groepen leerlingen uitsluit.

> Lees de column

 

Deel dit artikel