19 mei 2024

Basisonderwijs Vlaanderen krijgt ook centrale eindtoets

BRUSSEL | NIEUWS | In navolging van Nederland krijgen de basisscholen in Vlaanderen ook te maken met een centrale eindtoets. Dat zou volgens diverse media staan in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering.

De krant De Standaard schrijft dat de toets wordt ingevoerd omdat middelbare scholen (in Vlaanderen het secundair onderwijs) beter zicht willen hebben op de capaciteiten van de leerlingen die zich aanmelden. In het Vlaamse onderwijs worden nu ook al toetsen afgenomen, maar die zijn niet verplicht.

De kranten schrijven dat in onderwijskringen de vrees bestaat dat de test een soort centraal examen wordt. “Dat zou de deur openzetten naar een rangschikking van ‘goede’ en ‘slechte’ scholen, maar ook het fenomeen waarbij scholen naar de test toeleven en andere zaken verwaarlozen”, aldus de Standaard over de zorgen van het onderwijs.
In het akkoord staat overigens ook dat er een hervorming van het secundair onderwijs komt.

Deel dit artikel