20 april 2024

Houd de dief!

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.2

COLUMN | De school is begonnen – en natuurlijk gebeurt er weer van alles. Dit verhaal loopt grotendeels goed af, ik zeg het er maar even bij.
Wat gebeurde? Bij de introductie op ROC Tilburg op Stappegoor hoort een sportdag en na afloop van die sportdag meldt een aankomende techneut zich in tranen bij de gymdocent: zijn mobieltje en zijn portemonnee zijn in de loop van de dag uit zijn tas verdwenen.
Nondeju! Wat een introductie op het ROC. Weet je zeker dat ze weg zijn? Ja, hij had al vele malen zijn tas binnenstebuiten gekeerd.  Slik. Traan.
Wat voor telefoon is het?
iPhone.
iPhone? Maar die kun je toch volgen, als ie gestolen is?
Ja, dat is waar!

Fluks een computer opgestart en jawel hoor! U kunt zich de spanning voorstellen die zich meester maakte van student en docent toen ze de gestolen iPhone op het scherm door Tilburg-Noord zagen reizen, de stad uit, Kaatsheuvel op aan. Opsporing verzocht was er niets bij.
Bel de politie!
Zo gezegd zo gedaan. Gegevens doorgebeld en de politie zou er onmiddellijk werk van maken.
Ondertussen weer naar het  scherm turen. De iPhone reisde door Kaatsheuvel heen naar Waalwijk.  Daar stond ie 10 minuten stil. Daarna hervatte hij zijn reis, maar in omgekeerde richting: terug naar Kaatsheuvel. Daar rustte hij uit – in elk geval, het bliepje bleef stilstaan op het scherm maar je kon het niet terugvoeren op een echt adres en de gyjmleraar wilde nu onderhand wel naar huis.

De volgende dag vroeg hij de gedupeerde jongen hoe het was afgelopen. Grotendeels goed, zei ik al. Hij had zijn mobieltje teruggekregen. Van de politie. Die waren de bus achterna gegaan waarin de ‘dief’ zat, hadden in Waalwijk de bus gestopt en op barse toon omgeroepen of er soms iemand van ROC Tilburg onder de passagiers was.
‘Jawel’, had onze timide student-to-be gezegd. ‘Ik.’
Toen hadden de kiene agenten het nummer van het vermiste mobieltje gedraaid en ‘tingelingeling’ klonk het uit de tas van de arme student. Mee naar het bureau!

Dat bureau was in Kaatsheuvel, vandaar de terugreis die het bliepje maakte van Waalwijk naar Kaatsheuvel. Verhoor! En ontkenning natuurlijk: ‘Ik heb het niet gedaan!’
‘Zozo. Kunnen wij dan uitleggen hoe dat mobieltje in onze tas komt?’
Dat bleek bij confrontatie met de gedupeerde. Die kwam opdagen met precies dezelfde tas als die van de verdachte. En ze hadden naast elkaar gestaan bij het verkleden. Dus?
De gedupeerde student had bij het verkleden zijn kostbare spulletjes gewoon in de verkeerde tas gestopt en de ‘dief’ was ermee naar huis gereisd, tenminste, dat had hij willen doen maar in Waalwijk strandde hij en het duurde tot ‘s avonds tien uur voordat iedereen het eens was met deze lezing en de onschuldige medestudent naar huis kon gaan. Dat was minder leuk natuurlijk. Vandaar: grotendeels goede afloop.

Vorige aflevering: Men and boys – the difference is the price of their toys

Deel dit artikel