19 juni 2024

Big Brother op school

COLUMN | In mijn tijd op de middelbare school was ‘1984’ een cultboek. We hadden nog tien, vijftien jaar te gaan en dan zou de verschrikkelijke voorspelling van de Britse schrijver George Orwell uitkomen. De wereld zou in de greep raken van totalitaire regimes, waar de Big Brothers ieder individu in de gaten hielden. Wij huiverden in de schoolbanken, zo beeldend kon onze docent Engels over het boek vertellen.

Maar op 1 januari 1984 zag de wereld er niet anders uit dan op 31 december van het jaar daarvoor. Wisten wij veel dat Big Brother nog verscholen zat tussen de bits en bytes van de aanstaande digitale revolutie.

Voor de huidige generatie scholieren is Big Brother niet langer een hersenschim, maar harde werkelijkheid. Een van de gedaantes waarin het monster zich manifesteert heet Magister. Volgens de fabrikant een ‘ideaal en gebruiksvriendelijk softwarepakket waarin de school alles in kwijt kan’. ALLES.
Haal je een onvoldoende voor Frans, word je de klas uitgestuurd, kom je te laat, heb je je huiswerk niet gemaakt: het staat allemaal geregistreerd. En wat erger is, de ouders weten het ook in no time, want zij kunnen meekijken in het registratiesysteem van de school. Niets blijft meer geheim.

Wat waren wij vroeger toch bevoorrecht. Alleen als je mooie resultaten had, liet je je cijferkaart thuis aan je ouders zien. Ging het minder goed, dan hield je de onvoldoendes zo lang mogelijk verborgen. Desnoods voorzag je de cijferkaarten van een valse handtekening. Nu moet je het computersysteem hacken om te kunnen sjoemelen.
Bewakingscamera’s moesten bij wijze van spreken nog uitgevonden worden. De fietsenstalling was een van de favoriete plekken om ongestoord rond te hangen, te blowen of te zoenen. Er moest alleen iemand op de uitkijk staan voor de conciërge, die er een sport van maakte om leerlingen te betrappen op onbetamelijk gedrag (in de ogen van de school uiteraard).

Big Brother is watching you, ook op school. Dat had zelfs George Orwell niet voorzien. Arme leerlingen van de 21e eeuw!

{Deze column is ook gepubliceerd in de onderwijsbijlage van Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad]

 

 

Deel dit artikel