15 juli 2024

Met pek en veren (2)

Beroep: onderwijs | aflevering 5.23

COLUMN | Vorige week spoorde ik u aan om met pek en veren naar Leiden te reizen en het voormalige College van Bestuur van het voormalige ROC Leiden aldus toegetakeld de stad uit te dragen. Maar dat is wijsheid achteraf. Beter is natuurlijk het om Leidse debacles te voorkómen, ook in Tilburg.

Wie oh wie bewaakt het College van Bestuur van ROC Tilburg? Wie signaleert hier tijdig hubris, megalomanie of dementie bij onze bestuurderen? Nou:  ik, zei de gek. Samen met mijn kompanen in de ondernemingsraad. Wij kijken het College van Bestuur op de vingers en al te wilde plannen kunnen wij in de kiem smoren door bijvoorbeeld de begroting af te keuren. En gelooft u mij, als het College van Bestuur ons een begroting voorlegt met de malle constructies die Leiden voor verstandig beleid hield,  nou, dan krabben wij ons echt wel achter de oren. Om vervolgens in lachen uit te barsten en het geachte college te mailen dat het een goede grap is en dat we er even zijn ingetrapt, maar dat we nu toch graag de échte begroting zouden ontvangen.

Oftewel, ik kan maar moeilijk geloven dat voorheen de ondernemingsraad van voorheen ROC Leiden, de bizarre schijnconstructies die het ROC de kop hebben gekost, in alle ernst heeft laten passeren. Dus méér pek en veren kopen en naar Leiden om ook voorheen de ondernemingsraad smadelijk te besmeuren? Het lijkt er op, maar voor we anderen lastig vallen moeten we in de spiegel kijken. Hoe staat het hier bij ROC Tilburg, op Stappegoor. Nog pek nodig? Pakje veren inslaan?

Tja, de begroting voor dit jaar ligt inmiddels bij de ondernemingsraad en wordt door ons gewogen, maar je moet ook verder vooruit kijken. Daartoe stelt het College van Bestuur, volgens wettelijk voorschrift, een MeerjarenformatiePlanning op. En deze week heeft de ondernemingsraad van ROC Tilburg het College van Bestuur per officiële brief gevraagd om het huiswerk in het MJFP 2015-2019 over te doen, want die planning oogt ons te mager. Er staat volgens ons te weinig in, we willen méér gegevens zien. Over de functiemix bijvoorbeeld en de mogelijkheden om door te groeien naar schaal LD. En over beleid  met betrekking tot de potentieel zeer schadelijke ‘braindrain’ van de komende jaren, als veel ervaren professionals met pensioen gaan.

Geen pek dus, en ook geen veren, maar wel graag een beter onderbouwde toekomstplanning!

> Vorige aflevering Haal pek! Koop veren! Ga naar Leiden!

Deel dit artikel