18 april 2024

Tilburg krijgt ook een University College

koen_becking_universiteit_tilburg_2013_vierkant.jpg
Collegevoorzitter Koen Becking

TILBURG | NIEUWS |  Met ingang van 1 september 2016 krijgt de Universiteit van Tilburg een University College. De bestaande bachelor Liberal Arts en Sciences, die al voorziet in een opleiding voor gemotiveerde talentvolle studenten, gaat op in het nieuwe University College.

In landen als Amerika en Engeland bestaat het concept van de university college al veel langer, maar in ons land is het een vrij nieuw fenomeen. De Universiteit Utrecht begon in 1997 als eerste met deze opleiding voor topstudenten. Aanvankelijk was er scepsis in de universitaire wereld, maar inmiddels hebben meer universiteiten in Nederland het concept omarmd.

Ook hogescholen bieden vergelijkbare varianten voor hun topstudenten. Studenten die aan het Tilburgse University College willen studeren betalen het gewone collegeld van ongeveer 1950 euro. Ter vergelijking, in Utrecht is het laagste collegegeldtarief bijna twee keer zo hoog.

University College Tilburg is Engelstalig en internationaal gericht, en sluit aan bij het profiel van Tilburg University als een specialistische universiteit gericht op mens en maatschappij.

Het eerste jaar is breed van opzet, daarna kiezen studenten een major met een disciplinaire oriëntatie: Social Sciences, Business and Management, Law in Europe, Humanities: European History and Culture, and Cognitive Neuroscience. Door het University College Tilburg een eigen plek te geven op de campus, wordt het een integraal deel van de Tilburgse universitaire gemeenschap.

Voor het University College Tilburg wordt een Raad van Advies ingesteld, onder voorzitterschap van Hans Adriaansens. Hij was de grondlegger van het University College Utrecht en van het University College Roosevelt in Middelburg. Dean van het University College Tilburg wordt Alkeline van Lenning, die thans het programma Liberal Arts and Sciences leidt.

Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University, ziet University College Tilburg als een goede aanwinst voor Tilburg. In een persverklaring zegt hij: “In Nederland zien we een groeiende groep scholieren die kiezen voor een opleiding die internationaal gericht is, en waarin diepgang gecombineerd wordt met een brede basis en veel aandacht voor de vaardigheden die we in deze tijd nodig hebben. Wij kunnen in die behoefte voorzien. Liberal Arts and Sciences heeft al bewezen topkwaliteit te leveren en dat bouwen we nu uit.”

[Bron: o.a. persbericht]

Deel dit artikel