22 juli 2024

Loodgieters? Dat was vroeger

Beroep: onderwijs | Aflevering

COLUMN | De loodgietersbranche heeft een extreem goede pr-manager, of de hoofdredacteur van het NOS-journaal had een verstopte gootsteen, dat kan ook natuurlijk. Hoe het zij, een week of vier geleden bracht het NOS-journaal een item van wel vier minuten over het dreigende tekort aan goed opgeleide loodgieters.

Nou, als ik die term op school zou gebruiken werd ik met pek en veren het gebouw uitgedragen: INSTALLATIETECHNIEK heet dat tegenwoordig and don’t you forget it! Maar ja, als het NOS-journaal op de stoep staat moet je niet zeuren.

We zeuren dus niet en constateren tevreden dat er in het journaal echt gewerkt werd aan een stukje imago: de loodgieter is niet meer van de verstopte gootsteen maar een high tech branche, praatte het journaal de pr-functionaris braaf na.

En vervolgens kroop er voor de camera een opgewerkte jongen onder de gootsteen om de verstopte zwanenhals los te schroeven, maar zoals gezegd: als je op het NOS-journaal wilt komen moet je niet zeuren want qua publiciteit is dat natuurlijk de absolute hoofdprijs.

Afgelopen zaterdag hielden we op Stappegoor de Dag van de Installatietechniek. 350 bezoekers hadden zich aangemeld en kregen in kleine groepjes een rondleiding langs de technische installaties van zwembad, ijsbaan, sporthal en bioscoop. Het ‘eggie’ dus. Geen proefopstellingen of leuke practica maar de installaties zoals ze er echt uitzien en functioneren.

Is dat dan leuk, zo’n rondleiding? Ja, zeker wel, vonden de meeste bezoekers. Of ze nou iets van techniek wisten of niet. Want het waren belangstellenden van divers pluimage en om dat aan de weet te komen vroeg de eerste rondleider: ‘Zijn er soms technische vaders bij?’ En hij kreeg meteen de wind van voren: ‘Waarom vaders? Kan ik geen technische moeder zijn dan?’
‘Bent u dat dan?, vroeg de techneut enigszins bedremmeld.’
Trots: ‘Ja! Ik was het eerste meisje dat hier in Tilburg op de mts haar diploma elektrotechniek behaalde!.’
Nou, het punt was meteen gemaakt: techniek is ook voor meisjes.

En als je zo lang op de mts hebt lesgegeven als ik, komt er altijd een moment dat een vader (of een moeder dus) peinzend zegt: U komt me zo bekend voor. Leuk! Dat is dan een oud-leerling! En dat is altijd leuk, want als het niet leuk was dan zeggen ze niks.

> Vorige aflevering: Ik ben Ilias!

Deel dit artikel