18 april 2024

‘The Dutch Way’ ontsluiert geheim Nederlandse onderwijs

Staatssecretaris Sander Dekker (tweede van links) en minister Jet Bussemaker poseren met het eerste exemplaar van ‘The Dutch Way in Education’.

NIEUWS | Vanuit Nederland vertrekken er met de regelmaat van de klok delegaties naar andere landen om het onderwijs aldaar te aanschouwen. Ons land heeft op onderwijsgebied ook heel wat te bieden, meent een reeks van auteurs, maar dat is in het buitenland onvoldoende bekend. Met het boek ‘The Dutch Way in Education’ willen ze de internationale schijnwerper op Nederland richten.

Het boek is een initiatief van de organisaties Onderwijs Maak Je Samen en Stichting De Brink. Zij horen van internationale deskundigen vaak dat het Nederlandse onderwijssysteem op een hoog niveau staat. Ze halen onder meer professor Alma Harris (Universiteit van Malaya) aan die eens sprak over ‘The Best Kept Secret’. En de Finse expert op het gebied van onderwijsvernieuwing Pasi Sahlberg , zei het zo:  ‘The Netherlands is by any standard a global success story’. Onderwijs Maak Je Samen en Stichting De Brink wijzen erop dat Nederland het al jaren heel goed doet in PISA (Programme for International Student Assessment) ranglijsten. Dat komt ‘ omdat onze kinderen de gelukkigste van de wereld zijn en omdat ons goed werkende onderwijssysteem een mooie balans kent tussen excellentie en gelijke kansen’.

Nederlandse versie

Volgens de samenstellers is ‘The Dutch Way in Education’ niet louter een goed nieuwsshow. ‘Het is een doordacht, empirisch en reflecterend verhaal, samengesteld door mensen die iets te vertellen hebben’. Die mensen zijn Freddy Weima (Nuffic), Jan Heijmans (Stichting De Brink), Job Christians (Onderwijs Maak Je Samen), Alma Harris, Michelle S. Jones, Edith Hooge, Gert Biesta, Jeannette Doornenbal, Marc Vermeulen, Sietske Waslander, Rick Wolff, Marc van der Meer, Marco Snoek, Inge de Wolf, Jos Verkroost, Herman Franssen en Caroline Hummels.

In november van dit jaar verschijnt naar verwachting de Nederlandse versie. De Engelse versie is nu al te verkrijgen. Het eerste exemplaar is aangeboden aan de demissinionaire bewindslieden van Onderwijs.

Deze publicatie kost € 29,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten) en kan via de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen besteld worden. Binnenkort ook als e-book beschikbaar.  ISBN: 978-90-79336-22-7
[Bron: persbericht]

 

Deel dit artikel