19 juni 2024

Go girl, go!

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 7.36 | Maandag een artikeltje in de krant over een studente (Vera IJzelenberg uit Breda) die als proef een week met een islamitische sluier op had rondgelopen. Om te kijken wat dat opriep bij haar omgeving. Ze had het behoorlijk spannend gevonden en het viel ook niet mee. Ik moest denken aan dat boek van Gunter Wallraff: Ich, Ali, uit 1985, waarin hij beschrijft wat hij meemaakt als hij zich twee jaar lang als Turkse gastarbeider vermomt.

Als witte man ben je geneigd daar licht over te denken: Ach, dat valt allemaal toch wel mee? Maar het valt niet mee! Dinsdag 13 juni fietste ik uit de achteringang van het roc aan de Stappegoorweg in Tilburg. Je gaat dan rechtsaf het fietspad op richting rotonde. Na enkele tientallen meters zie je de Stappegoorweg die van rechts uitkomt op de rotonde. Daar lopen altijd studenten, van ons en van Fontys: op weg naar de bushalte. Soms rennen ze, omdat er een bus staat die ze willen halen.

Dat was dus het geval op die dinsdag, om 14.25 uur, en het was een komisch gezicht want het waren twee Somalische meisjes die een sprintje trokken. Waarom was dat komisch? Ze waren nogal onpraktisch gekleed voor hardlopen. Allebei flink gesluierd en lange gewaden aan: dat loopt niet lekker dus allebei hielden ze hun rokken omhoog zodat je zag dat ze er dikke gebreide kousen onder droegen. Maar wel flink tempo: echt een mooie sprint. Ik fiets de rotonde op en wat denk je dan bij jezelf? ‘Go girl go, zet ‘m op: je haalt het wel.’ Tenminste, dat dacht ik.

En warempel, ze zetten ‘m op en ze haalden het! Dat wil zeggen, de bus stond nog steeds halfvol rustig te  wachten op het moment dat ze de bushalte bereikten en ook op het moment dat de voorste haar hand hijgend uitstak naar de deuren – maar precies op dat moment deed de chauffeur de deuren dicht en reed weg! Ik geloofde mijn ogen niet en keek ongelovig om of het werkelijk waar was, maar het was werkelijk waar. En nu krijg ik niet uit mijn hoofd dat dat onbeschrijflijk lompe gedrag van de chauffeur werd veroorzaakt door de overduidelijk islamitische uitdossing van de meiden.

Het was lijn 1 richting Quirijnstok, het was op 13 juni, het was om 14.25 uur. Ik hoop dat Arriva de chauffeur een cursus ‘omgaan met diversiteit’ aanbiedt. Gevolgd door ‘klantvriendelijkheid’.

 Gerard Sanberg is werkzaam bij ROC Tilburg

 

 

Deel dit artikel