23 juni 2024

Nederlandse scholier wint goud op Internationale Wiskunde Olympiade

NIEUWS | Bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Rio de Janeiro heeft Gabriel Visser (19) uit Spijkenisse een gouden medaille behaald. Hij loste drie van de zes opgaven volledig op en een vierde bijna. Hiermee bemachtigde hij bij deze meest prestigieuze wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren een plek in de top vijftig van de wereld.

Ook de andere Nederlandse deelnemers zetten goede prestaties neer: Matthijs van der Poel (16) uit IJsselstein en Levi van de Pol (15) uit Veenendaal wonnen beiden een zilveren medaille en Ward van der Schoot (18) uit Breda behaalde brons.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 16 tot 23 juli plaats in Rio de Janeiro, Brazilië. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

25 punten – GOUD: Gabriel Visser (19 jaar, Spijkenisse, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Schiedam) (foto)
24 punten – ZILVER:  Matthijs van der Poel (16 jaar, IJsselstein, 4 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
20 punten – ZILVER: Levi van de Pol (15 jaar, Veenendaal, 4 vwo, Ichthus College Veenendaal)
17 punten – BRONS: Ward van der Schoot (18 jaar, Breda, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Breda)
15 punten – Eervolle vermelding: Nils van de Berg (17 jaar, Oosterhout (NB), 5 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout NB)
15 punten: Wietze Koops (16 jaar, Meppel, 6 vwo, RSG Stad & Esch Lyceum Meppel)

Trainen
Van de 615 deelnemers ontvingen er in totaal 48 deelnemers een gouden medaille, 90 een zilveren medaille en 153 een bronzen medaille. Goudenmedaillewinnaar Gabriel trainde de afgelopen drie jaar vele uren per week: eindeloos oefenen met allerlei wiskundige technieken en opgaven. Gabriel: “Ik ben erg blij en verrast met mijn gouden medaille. En het is fantastisch om hier met zoveel wiskundeliefhebbers te zijn en nieuwe vrienden te maken over de hele wereld.”

Door de sterke prestaties van alle teamleden eindigde het Nederlandse team als 18e van de 111 deelnemende landen; in de afgelopen 25 jaar eindigde Nederland slechts één keer eerder in de top 20. Het landenklassement werd aangevoerd door Zuid-Korea, China en Vietnam.

Partners
Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.
[Bron: persbericht]

> Zie ook de site van de Wiskunde Olympiade

 

 

Deel dit artikel