26 mei 2024

Scholenfusie Oss redding van openbaar onderwijs

De bestuurlijke fusie krijgt zijn beslag op 1 januari 2018, maar twee kleine openbare scholen in Uden zijn al met ingang van dit schooljaar samengegaan. OBS De Klimboom is de nieuwe naam voor De Leeuwerik en De Meent.

DEN HAAG | NIEUWS | De fusie tussen de schoolbesturen SKBO (katholiek) en OOG (openbaar) betekent de redding van het openbaar onderwijs in noordoost-Brabant. Zonder deze samenvoeging zag de toekomst van een deel van de openbare scholen er somber uit. Dat blijkt uit een rapport van de Commissie Fusietoets Onderwijs (CFTO), dat is opgevraagd door Onderwijs Brabant.

Voor de zomervakantie maakten beide besturen bekend dat ze van het ministerie van Onderwijs groen licht hadden gekregen om te fuseren tot een samenwerkingsbestuur. Dit model maakt het mogelijk om zowel bijzondere als openbare scholen onder één bestuurlijke paraplu te brengen; de aangesloten scholen behouden hun identiteit.

Grootschalig

Het ministerie baseert zijn besluit op een advies van de CFTO, een commissie die in 2011 is ingesteld op aandrang van de Tweede Kamer. Die was bezorgd over een groeiende grootschaligheid in het onderwijs: grote besturen en grote scholen.  Want fusies kunnen van negatieve invloed zijn op de menselijke maat en op de keuzevrijheid voor ouders. Bovendien kan het draagvlak (de legitimiteit) in het gedrag komen.

Het samengaan van SKBO (13 scholen met 4.121 leerlingen in de gemeente Oss) en OOG (15 scholen met 2.704 leerlingen in zes gemeenten*) maakt van deze beide besturen in de regio een grote speler in het primair onderwijs. Toch heeft alles afwegende de adviescommissie geen negatief oordeel uitgebracht over de fusie.

In noordoost-Brabant ondervinden veel scholen de nadelige gevolgen van een krimpende bevolking; het aantal leerlingen daalt gestaag, vooral in kleinere gemeenten. Met name het voortbestaan van de kleinere openbare scholen staat daardoor nu al onder druk. En de toekomst ziet er somber uit. Als zelfstandige bestuur heeft OOG weinig perspectief. Hoewel ook twee scholen van SKBO te weinig leerlingen hebben om aan de gemeentelijke opheffingsnormen te voldoen, is een fusie vooral voor OOG een bittere noodzaak.

Onderwijskwaliteit

De twee besturen werken overigens al langer samen en ze zijn ervan overtuigd dat een fusie een efficiëntere bedrijfsvoering mogelijk maakt, de financiële positie versterkt en de kwaliteit van het onderwijs op een hoger plan brengt. Ze hebben aan de adviescommissie laten weten dat er na de fusie geen nieuwe managementslaag zal ontstaan. Het pedagogisch-didactisch concept blijft ook in de toekomst een keuze van de betrokken school.

De commissie maakt in haar rapport nog wel een kritische kanttekening over het intern draagvlak. De GMR-en hebben ingestemd met het fusieplan, maar afzonderlijke MR-en van vier openbare scholen hebben hun bezorgdheid geuit aan het adres van de commissie. De besturen waren ‘not amused’ over deze actie, blijkt uit het rapport. De commissie adviseert de beide besturen, c.q. het nieuwe samenwerkingsbestuur, om over deze kritische geluiden in gesprek te blijven met betrokkenen. De bestuurlijke fusie gaat in op 1 januari 2018.

*) Ten tijde van de aanvraag had de Stichting Openbaar Onderwijs Groep (OOG) 15 scholen. Met ingang van dit schooljaar zijn dat er door een samengaan van twee scholen nog 14. De scholen van OOG zijn gevestigd in de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Uden en Veghel en Meierijstad.

> Klik hieronder voor het rapport van de CFTO

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [169.00 B]

Deel dit artikel