23 mei 2024

Universitaire pabo Radboud start in september 2018

NIEUWS | In september 2018 opent de pabo van de Radboud Universiteit haar deuren. De instelling gaat ervan uit dat een honderdtal jongens en meisjes met een vwo-diploma zich aanmelden voor de universitaire opleiding tot leraar basisonderwijs, aldus een woordvoerder.

Het is nog wachten op goedkeuring door de NVAO, de organisatie die de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. De universiteit hoopt dat rond de jaarwisseling de accreditatie geregeld is. Eigenlijk had men al in dit collegejaar willen starten.

Eerder dit jaar kreeg de universiteit het groene licht van de minister van Onderwijs na een zogeheten macrodoelmatigheidstoets. In die procedure wordt bekeken of door de komst van een nieuwe opleiding er niet een te groot aanbod ontstaat.

De wetenschappelijke, driejarige pabo van de Radboud Universiteit is uniek in Nederland, want de reguliere pabo is een vierjarige hbo-opleiding. Daarnaast zijn er sinds tien jaar ook academische pabo’s, een combinatie van een reguliere pabo-opleiding en een universitaire bachelor pedagogiek of onderwijskunde. Deze academische pabo’s – ook wel alpo’s genoemd – waren niet blij met de lancering van een driejarige universitaire pabo. Maar hun bezwaren werden door de minister verworpen.

Pikant is dat de Radboud Universiteit met de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) samenwerkt in een academische pabo. Volgens een woordvoerder van de universiteit blijft die samenwerking in stand.

 

 

 

Deel dit artikel