20 juni 2024

Brabantse hogescholen in top ranglijst Keuzegids

NIEUWS | De meeste hogescholen in Brabant doen het weer goed in de ranglijst van de Keuzegids HBO 2017. De onbetwiste nummer 1 is Avans Hogeschool die opnieuw is uitgeroepen tot beste grote hogeschool van Nederland.

In de categorie middelgrote hogescholen staat HAS Hogeschool in Den Bosch/Venlo op nummer twee en NHTV in Breda op vier. Hogeschool De Kempel in Helmond mag zich, voor de derde keer op rij, de beste pabo van Nederland noemen.
Fontys Hogescholen moet ten opzichte van vorig jaar een stapje terug doen en staat nu op plaats zes bij de grote hogescholen. Bij de kleinere hogescholen eindigt het particuliere TIO (o.a. vestiging in Eindhoven) op plaats zeven en de Design Academy in Eindhoven op plaats twaalf.

Avans Hogeschool (Breda, Tilburg, Den Bosch) staat al negen jaar in de top 3 van de Keuzegids, en nu voor de zesde keer als nummer 1. In een persverklaring schrijft Paul Rüpp, voorzitter van het college van bestuur, het succes toe aan de wijze waarop de school georganiseerd is.

Klein binnen groot

“Ondanks een omvang van 30.000 studenten weten we de hogeschool in kleinschalige eenheden te verdelen, met veel eigen verantwoordelijkheid voor onze mensen”, aldus Rüpp. Twaalf opleidingen van Avans krijgen van de Keuzegids het predicaat Topopleiding; landelijk hebben 176 opleidingen dit stempel.

Het resultaat van Fontys Hogescholen is wat teleurstellend, maar daar staat tegenover dat het aantal topopleidingen steeg van tien naar twaalf. Fontys heeft ruim 44.000 studenten, die ingeschreven staan aan een van de 27 instituten/hogescholen.

HAS Hogeschool staat net als vorig jaar op plaats 2, maar heeft wel de totaalscore kunnen verhogen naar 73 punten (plus 2,5). Op de locatie Den Bosch krijgen vier opleidingen het predicaat Top, en in Venlo drie. De hoge score legt HAS Hogeschool geen windeieren, jaar op jaar stijgt het aantal studenten. Vorig jaar waren het er 3350.

Dick Pouwelse, voorzitter van het college van bestuur, verklaart het succes onder meer als volgt. “Dit resultaat is een bevestiging van dat wast studenten, docenten en professionals uit het bedrijfsleven bij HAS doen met elkaar bijzonder is. Wij zijn een tophogeschool: niet alleen in het opleiden van jonge mensen, maar ook in het samenwerken met voorlopers in een sector die ertoe doet.”

Vergelijkingsgids

De vlag gaat eveneens uit bij De Kempel in Helmond, waar de ongeveer 750 studenten worden opgeleid tot leraar basisonderwijs. De pabo doet het vooral goed op het onderdeel beroepsvoorbereiding. Sinds dit voorjaar is De Kempel lid van Radiant Lerarenopleidingen. Dit is een landelijk samenwerkingsverband van de opleidingen leraar basisonderwijs van negen (kleine en middelgrote) hogescholen. Fontys en Avans zijn niet aangesloten.

De Keuzegids is een onafhankelijke vergelijkingsgids voor studiekiezers. De inhoud is gebaseerd op de meest actuele gegevens over toelatingseisen, arbeidsmarktaansluiting, studiesucces en onderwijskwaliteit, Bij dat laatste gaat het zowel om studentenoordelen als om de resultaten van onderzoek door de NVAO.

> Zie ook www.keuzegids.org

[Uitgelichte foto: techniekstudenten van Avans verdiepen zich in een probleem. Archieffoto]

 

 

 

Deel dit artikel