23 mei 2024

TopTalentPrijs voor student lerarenopleiding Fontys

NIEUWS | Zuzana Molcamova heeft de TopTalentPrijs 2017 gewonnen voor aan afstudeerproject aan de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, categorie voortgezet onderwijs. In de categorie basisonderwijs ging de prijs naar Ruth van Ringlesteijn van de Katholieke Pabo in Zwolle.

Het afstudeerproject van Zuzana Molcanova heeft, vanuit haar lespraktijk, onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van multiculturele literatuur in havo 4.  Daarbij gebruikt ze volgens de jury op indrukwekkende wijze het bekende boek De Vliegeraar van Khaled Hoesseini.  De jury: ‘De materialen en aanpak die Zuzana Molcanova heeft ontwikkeld, zijn van een buitengewone kwaliteit. Wij wensen iedere leerling de kans toe met deze materialen en deze aanpak te werken’.

Ruth van Ringelesteijn wint de prijs in de categorie basisonderwijs (pabo’s) met een veelgeprezen onderzoek naar ‘zelfregulerend leren’ op de basisschool. Ze vindt het van groot belang dat de leerlingen kritisch naar hun eigen werk kijken en leren van gemaakte fouten. Een onmisbare vaardigheid in onze snel veranderende samenleving. In de praktijk gebeurt dat te weinig. Ze heeft praktische en zeer bruikbare hulpmiddelen ontwikkeld voor zowel leraren als leerlingen. De jury merkt op: ‘Dit werk is relevant, innovatief, volledig en breed toepasbaar. Deze genomineerde is een aanwinst voor het onderwijs’.

De OnderwijsTopTalentPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle startende leerkrachten. Beide winnaars worden beloond met een bronzen trofee en een bedrag van duizend euro. Dit jaar dongen dertig lerarenopleidingen mee naar de prijs. Allemaal hebben zij hun beste student van het afgelopen schooljaar genomineerd. De prijzen werden op 5 maart uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Nijmegen, dit jaar Nationale Onderwijsstad.

De OnderwijsTopTalentPrijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) i.s.m. Cito, SLO, vakblad Didactief, Stichting Nationale Onderwijsweek en Stichting Nationale Onderwijsstad.

[Bron: persbericht]

Deel dit artikel