5 maart 2024

Ken je menstruatiecyclus!

COLUMN GERARD SANBERG

Illustratie uit voorlichtingsmateriaal

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 8.14 | Op onze school is het mijn werk om studenten te werven voor de technische opleidingen. Toen ik daaraan begon, een jaar of 20 geleden, waren meisjes hot. Dit zinnetje kan misverstanden oproepen, maar ik bedoel: toen was het helemaal in om bij het werven voor de technische beroepsopleidingen je aandacht te richten op meisjes. Er moesten gewoon meer meisjes de techniek in! De jongens in de techniek waren het daar helemaal mee eens.

Jarenlang hebben we meegedaan aan elk project gericht op het werven van meisjes – maar dat haalde niets uit. Niente. Nada. Nichts. Zero. Na een tijdje hebben we het hoofd in de schoot gelegd en zijn we ermee opgehouden, in de overtuiging dat het verspilde energie was, die extra aandacht voor het andere geslacht.

Maar een jaar geleden kwam er een project langs waarvan ik dacht: goed idee! Doe onderzoek naar enkele met Nederland vergelijkbare landen waar het wél lukt om meisjes in technische beroepsopleidingen te krijgen. Interessant! Ik heb een mailtje gestuurd of ze me op de hoogte wilden houden van de resultaten en ze hebben beloofd dat ze dat zullen doen.

En toen pakte ik afgelopen maandag mijn fiets uit de stalling op Stappegoor en meende heel even dat de werkelijkheid mij had ingehaald en we al in een meidentechnische omgeving waren beland: aan alle fietsen in de stalling van techniek hing een folder met de titel ‘Krijg inzicht in je eigen cyclus, van menstruatie tot ovulatie en eisprong’. Ik bedoel, voor techniek had ik dan toch eerder verwacht: ‘krijg inzicht in haar cyclus’. Zodat al die gisse techneuten hadden kunnen brommen: ‘Dat heb ik al. Met schade en schande gekregen.’

Ik vind het een raar, deterministisch pamflet. In week 1 komen meisjes blijkbaar langzaam tot leven, in week 2 voelen ze zich gelukkig, in week 3 hebben ze wat minder energie en trek in lekkere snacks, in week 4 zijn ze geïrriteerd, te neergeslagen, humeurig en vermoeid. (Mijn techneuten: ‘Hoezo alleen in week 4?’)

Als u mij niet gelooft (ik geloof het zelf nauwelijks): kijk op www.coderedtilburg.nl . Daar blijkt dat het te maken heeft met het milieu: op naar een duurzame menstruatie (met sustainable period products)! En een verslag van how women have lived with their periods since 1900. Hm. Vóór 1900 weerden ze niet ongesteld dan? Raadsels!

Enfin, op mijn afdeling werken zes vrouwen en leidde het voorlezen van de foldertekst tot grote hilariteit. En ook bedacht een van mijn collega’s dat die folder minder ongerijmd was dan ik eerst dacht. Want techniek en meisjes sporen nog steeds niet, maar sinds we opleidingen als kappers en mode in huis hebben, is onze school op Stappegoor wel gemengd. Tot grote vreugde van de techniekjongens, dus.

Ps De illustratie komt van de website.

 

Deel dit artikel