23 mei 2024

Rijd naar de pomp!

COLUMN GERARD SANBERG

Alle aanwezige Afrika-gangers bij elkaar. Lars zit helemaal links op de motorkap, Jazz staat daarnaast.

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS| Afl. 8.20 | Er gaat een meisje mee op tocht naar Afrika. Dat is bijzonder (ja, het hele project ‘Go for Africa’ is bijzonder maar daar gaat het nu niet om) want we doen dit nu een jaar of vijf bij ROC Tilburg en bij mijn weten is het voor het eerst dat er een meisje meegaat, op avontuur door de Sahara.

Jazz (zo heet ze): ‘Ik wist al vanaf het eerste jaar dat ik dit wilde doen, maar ja, met wie dan? Dat is eigenlijk toevallig Lars geworden. Mooi meegenomen dat hij verstand heeft van auto’s, dus hij heeft er eentje uitgezocht en dat vond ik al lang goed.’

Wat heb jij gedaan?

‘Sponsors gezocht. Het is best duur hoor, al gauw € 5000 per persoon dus voor onze ploeg moet dat € 10.000 worden. We zijn er bijna, en we steken er zelf ook geld in.’

Wat verwacht je ervan?

Jazz, met een lichte huid en rossig haar, schaterend: ‘Dat ik ga verbranden!’

Jazz doet werktuigbouwkunde en samen met Lars gaat ze waterpompen maken in Janjanbureh, Gambia. Maken en installeren. En de dorpsbewoners instrueren over onderhoud en reparatie. Op hun facebookpagina 013 in Gambia staat een fraai filmpje over het uittesten van de pomp op Stappegoor.

Jazz is nog op een andere manier een uitzondering: vóór ze bij ons werktuigbouwkunde ging doen, heeft ze een paar jaar op vwo gezeten en daarna op havo. De jongens die er die middag bij zijn, komen allemaal van het vmbo. Dat is de koninklijke route voor vakmensen in Nederland: eerst vmbo, daarna mbo. Op het mbo hebben we af en toe een student met een andere voorgeschiedenis, meest havo, maar dat blijven uitzonderingen.

Ik weid daar even over uit, omdat ik mijn collega’s van het vmbo excuus wil aanbieden voor een stukje dat ik 14 dagen geleden schreef onder de titel ‘stoer en slim’. Daarin wekte ik de indruk dat vmbo’ers volgens mij niet slim zijn – maar er is slimheid in soorten en als oud-vmbo’ers zo’n project voor elkaar krijgen, wie durft dan nog te beweren dat vmbo’ers niet slim zijn? En stoer bovendien?

Sorry collega’s, het was goed bedoeld maar slecht geformuleerd. Dank aan Robert en Mark die mij uitlegden wat er precies aan mankeerde.

> Lees ook dit artikel: Doeners met havo/vwo-advies doorbreken taboe en kiezen voor het vmbo   [2012]

Deel dit artikel