20 april 2024

Nummer veertien en de vergeten mbo’ers

COLUMN GERARD SANBERG

Anouk van de Sanden, kandidaat raadslid.

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 8.25 | Voetballiefhebbers die denken dat dit over Johan gaat, kunnen rustig afhaken. Niet Cruijff is het onderwerp, maar Anouk: Anouk van de Sanden, 18 jaar, tweedejaars van de opleiding Administratieve en Juridische Dienstverlening aan de Kasteeldreef in Tilburg. En: kandidaat voor de Tilburgse gemeenteraad. Ha! Anouk, waarom dat?

‘Nou, ik heb meegedaan het debattoernooi en dat vond ik hartstikke leuk. Daar was ik zelf ook wel verbaasd over, dat me dat zo goed lag, praten en debatteren. En toen dacht ik, wat kan ik daar dan verder mee? Daar had ik het over met mijn mentor, Joost van Puijenbroek. Die zit in de gemeenteraad en hij nam me mee naar raadsvergaderingen. En naar de jongerenorganisatie. En zo is het balletje gaan rollen.’

En als je inderdaad in de raad komt?

‘Ik wil in elk geval ook opkomen voor de mbo’ers in Tilburg. Kijk, de hbo’ers en de wo-studenten die hebben het goed voor elkaar, die worden wel gehoord. Maar de mbo’ers, die worden vaak vergeten. Nou, als ik in de raad kom niet meer. En trouwens, ook als ik niet in de raad kom ga ik daar werk van maken.’

Daar houden haar ambities niet op:

‘Dingen als veiligheid, het tegengaan van intimideren van vrouwen op straat,  goede zorg voor iedereen. Mijn oma heeft zorg en ik zie hoe afhankelijk ze daarvan is. Dat kost geld, zeker, maar dat moet je in stand houden. En onderwijs, kansen voor jongeren.  Niet steeds maar letten op wat niet kan, maar kansen zien wat wél kan. En die grijpen.’

Zelf is Anouk ook van het creëren en grijpen van kansen:

‘Vorig jaar heb ik de prijsvraag ‘Premier in 2050?’gewonnen en zo kwam ik in contact met René Peters, Tweede Kamerlid. En met Ernst van Welij, fractie-assistent. En volgend schooljaar ga ik stage lopen in de Tweede Kamer, vier dagen in de week als assistent van de fractie. Dan kan ik mee naar allerlei instituties, de jeugdzorg bekijken.’

Je hebt het er druk mee?

‘Ja, dat wel. Het gaat nu heel erg hard, ik ga voluit in de campagne. Hartstikke mooi dat ik die ruimte krijg.  Ik woon nog thuis, gewoon bij mijn ouders hier in Tilburg, bij de Besterd. Nou, mijn ouders zijn supertrots dat ik dit allemaal doe, dat stimuleert ook.’

Anouk staat op nummer veertien, dus ze zal het van voorkeurstemmen moeten hebben. 400 heeft ze er nodig, heeft ze uitgerekend. 400! Dat moet toch kunnen? Ik geef natuurlijk geen stemadvies, natuurlijk niet. Maar als de mbo’ers in Tilburg u lief zijn….

 

 

Deel dit artikel