16 april 2024

Staking in het onderwijs: alles is al gezegd, wie heeft de langste adem?

MANIFESTATIE IN EINDHOVEN

Manifestatie Stadhuisplein Eindhoven. (c) Alle foto’s Naaijkens Media

EINDHOVEN | NIEUWS | En opnieuw gingen leerkrachten in Brabant de straat op om te protesteren tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk in het basisonderwijs. Deze keer was het verzamelpunt het Stadshuisplein in Eindhoven. Vele honderden leerkrachten maakten daar een hoop lawaai om hun eisen kracht bij te zetten. In de hele provincie bleven tal van scholen dicht vanwege de staking.

Het conflict tussen enerzijds het brede onderwijsveld (leerkrachten, bonden, besturen en schoolleiders) en anderzijds het kabinet duurt nu al vele maanden en er lijkt niet veel schot in de zaak te zitten. Al zal er achter de schermen ongetwijfeld tussen de betrokken partijen nog gepraat worden.

Dat de strijd zich voortsleept bleek in Eindhoven. Geen lange toespraken meer vanaf het podium, maar korte statements. Alle argumenten zijn immers bekend, alles is al gezegd. In deze fase is het een pure krachtmeting geworden. Zwicht minister van Onderwijs Arie Slob (CU) voor de druk vanuit de scholen, of houdt hij zijn poot stijf?

Onderwijsinspectie

Het gaat bij deze staking inmiddels om meer dan salariseisen en hoge werkdruk. Deze week is het Onderwijsverslag 2016 – 2017 gepubliceerd. De Onderwijsinspectie geeft in dat rapport een stevige waarschuwing af. De basisvaardigheden van de leerlingen in het primair onderwijs dalen gestaag. De minister zal met een antwoord moeten komen.

Een groeiend lerarentekort helpt daar niet bij. Een tekort dat, zo klinkt het in het onderwijs, mede ontstaat door de achterblijvende lonen en de vele (extra) uren die leerkrachten in het onderwijs maken. Geen aantrekkelijk perspectief voor scholieren die een studiekeuze moeten maken, of voor volwassenen om als zij-instromer aan de slag te gaan.

Geen ellenlange toespraken meer, maar korte statements.
Ook de pabo van Fontys in Tilburg was, net als bij de manifestatie in december, weer van de partij.
Sommige demonstranten lieten merken dat ze ‘schijt hebben aan Den Haag’.
Podiumoptreden van docenten en studenten van de Fontys pabo in Tilburg.
Creatieve uiting: ik haak dus ik staak.
Een herinnering aan de actie: Wij waren er bij.
De schoolleiders – verenigd in de AVS – steunen de acties van hun collega’s.
Jonge demonstrant.
Meer handen in de klas: de werkdruk is te hoog.
Protest op rijm. Omdat er naar verhouding veel oudere leerkrachten in het onderwijs werken, ontstaat er een nog groter tekort als deze lichting met pensioen gaat.
Deze demonstranten maken duidelijk dat hun school nog leerkrachten zoekt.
Aan mediabelangstelling geen gebrek.
Voor de toekomst van het onderwijs.
De boodschap is duidelijk: er met geld bij.
‘Ze moeten in Den Haag niet zeiken’
Wij zijn boos 1.
Wij zijn boos 2.
Een lesje Nederlands voor de minister.
Zwaaien naar bekenden.
Wij zijn boos 3.
Wij zijn boos 4.
Ik ben boos 5.

 

Zie ook: Leraar van het jaar: probleem lerarentekort niet onderschatten [2017]

Deel dit artikel