14 juni 2024

The good, the bad and the ugly (2003)

COLUMN GERARD SANBERG

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 9.4 | Het is de laatste les voor het examen en er moet nog een heleboel tamelijk saaie stof doorheen. Dat is dus een probleem – voor mij, welteverstaan, want de monteurs weten hoe de wereld in elkaar zit: als er veel onvoldoendes vallen voor maatschappijleer heb ik een probleem.

Dus vol overgave houd ik een betoog over CAO’s en wat het betekent als die algemeen verbindend worden verklaard. En wie dat doet (de minister van Sociale Zaken). De monteurs in de dop luisteren (af en toe), maken aantekeningen (idem), gapen (frequent), hangen in hun stoelen (all the time) krabben zich achter de oren, spelen met pennen, gummen, potloden, pennenzakjes, combinatietangen en papiersnippers.

Ook boeren ze van tijd tot tijd (veel cola tijdens de ochtendpauze) en opeens heeft er een geruft. Hilariteit! Boosdoener Remco zit op de achterste bank, zijn maten vluchten naar voren. Ik drijf ze terug – en deins verschrikt achteruit als ik een verontrustende putlucht gewaar word.

‘Wie is de minister van sociale zaken?’, vraag ik, om het maar weer eens ergens anders over te hebben. Er komt geen antwoord, maar Ruud heeft een tegenvraag:

‘He meneer, het zit onder tegen de muur en het kan goed schieten? Plint Eastwood’, geeft hij zelf ook het antwoord. De groep reageert lauw, maar ik schiet voluit in de lach: dat is een goede grap.

De monteurs kijken verbaasd. Zo leuk was het helemaal niet want het ging niet over seks of scheten of boeren. Of drank. Ik hervat mijn betoog maar het hek is van de dam. Als ik dat zo leuk vind, weten zij er nog wel meer.

‘Het is lang en dun en kan goed schieten’, reageert Ruud. ‘Lint Eastwood!’

De anderen pijnigen hun hersens. In een gedreven samenspel komen we tot het volgende rijtje:

Het geeft cadeautjes en kan goed schieten? Sint Eastwood.

Is een bloem en … Hyacint Eastwood.

Knarst en kan … Grint Eastwood.

Is ingewikkeld en …. Labyrint Eastwood (He, van de monteurs!)

Waait en kan …. Wind Eastwood. Nee: Remco Eastwood.

Is drinkbaar en … Pint Eastwood.

Is snel weg en … Sprint Eastwood.

Ziet niks en …. Blind Eastwood.

Ruikt lekker en … Mint Eastwood.

Drukt af en …. Print Eastwood.

Wijst aan en … Hint Eastwood.

Is een aardappel en … Bint Eastwood.

Is kwijt en … Vind Eastwood.

Is jong en… Kind Eastwood.

Ik bedenk ook nog, als laatste voor de pauze: Is oud en kan goed schieten?

Daar komen ze niet op. Clint Eastwood natuurlijk.  Hm. Flauw, vinden ze, maar goed, dat is de meneer dus er wordt beleefd gelachen. Dan is het pauze. Daarna een video – helaas geen western met meneer Eastwood maar iets over de minister van Sociale Zaken. Ach, dat kan er ook nog wel bij, zo vlak voor het weekeinde.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel